Izraelski parlament u ponedjeljak je dao konačno odobrenje zakona koji će lokalnim tvrtkama zabraniti prodaju binarnih opcija inozemnim ulagačima putem online trgovanja.

Binarne opcije su pomno osmišljena i jednostavna financijska prijevara u kojoj ulagač daje okladu na rast, pad ili stagnaciju neke vrijednosti – valute, sirovine ili dionice – u nekom vremenu. Cijela stvar analogna je otprilike klađenju na sportske rezultate.

Oglas:

Kako tvrdi Shmuel Hauser, član odbora izraelske Sigurnosne agencije, „stranice koje prodaju binarne opcije nanose ozbiljnu štetu izraelskom imidžu, potičući anti-semitizam, te su naštetile vanjskim odnosima Izraela.

Zakon će omogućiti tijelima državne sigurnosti da djeluju bez presedana protiv onih subjekata koji djeluju iz Izraela prema klijentima u inozemstvu, nametanjem građanskih i kriminalnih sankcija, što uključuje i zatvorsku kaznu,“ rekao je Hauser.

Zanimljivo, trgovanje binarnim opcijama zabranjeno je prošle godine unutar Izraela. Međutim, vlasti su dopustile da se prijevara neometano odvija prema inozemnim klijentima, izuzev SAD-a, gdje su iste također zabranjene.

Nedavno je upravo u SAD-u uhićena izraelska šefica jedne od kompanija koja je trgovala binarnim opcijama. Lee Elbaz (36), šefica je tvrtke Yukom Communications Ltd., koja je vodila prodaju binarnih opcija putem stranica bigoption.com i binarybook.com. Tvrtka je prevarila na tisuće ljudi diljem svijeta, lišivši ih na desetke milijuna dolara.

Izrael – središte dugogodišnje financijske prijevare

Nitko od izraelskih dužnosnika nije izrazio žaljenje zbog činjenice da se prijevara nesmetano odvijala više od 10 godina, kao i činjenice da je više od stotinu takvih izvora prijevare djelovalo u Izraelu. Naprotiv, jedan od dužnosnika izjavio je kako je veći problem „ugled“ te zemlje u svijetu.

Ova industrija ima veliki utjecaj na to kako se na Izrael gleda u svijetu. Naši vladini dužnosnici odlaze na međunarodne konferencije i njihove kolege podižu obrve zbog ove industrije,“ tvrdi neimenovani dužnosnik.

Iako je zakon odobren, on će na snagu stupiti tek za tri mjeseca, što će prevarantima iz trgovačkog središta u Tel Avivu, dati još malo vremena da svoj „posao“ premjeste negdje drugdje.

Neke od kompanija koje se bave binarnim opcijama, preselile su se već u istočnu Europu, gdje vlasti još nisu shvatile o čemu se radi, ili pak „žmire“ zbog i dalje osjetljive tematike kritiziranja Izraela i njegovih stanovnika.