Izrael i Saudijska Arabija otvoreno surađuju na planovima za mogući napad na Iran u slučaju da propadnu pregovori u Ženevi vezani za sporni nuklearni program, prenosi britanski The Sunday Times.

Prema neimenovanom diplomatskom izvoru, Saudijska Arabija se složila da Izraelu dopusti korištenje zračnog prostora, te da potpomognu izraelski napad logističkom i materijalnom podrškom u vidu dronova, spasilačkih helikoptera i avio-tankera. Navode je u intervjuu za saudijski medij Elaph potvrdio i izraelski general Gadi Eisenkot.

Oglas:

Izraelska obavještajna agencija Mossad već duže vrijeme surađuje sa dužnosnicima Saudijske Arabije, kako bi sklopili dogovore u slučaju potpisivanja sporazuma u Ženevi.

Jednom kada se Ženevski sporazum potpiše, vojna opcija će biti ponovno na stolu. Saudijci su bijesni i voljni pružiti Izraelu svu pomoć koja mu je potrebna,“ tvrdi anonimni diplomat.

U međuvremenu se izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio američkim i francuskim dužnosnicima, od kojih traži suprotstavljanje spomenutom sporazumu s Iranom. Prema Netanyahuu, iranski nuklearni program, premda je to onaj mirnodopski, navodno je direktna prijetnja opstanku Izraela.

Po svemu sudeći, iako je potvrđeno kako Izrael u svojem posjedu ima ogromnu količinu nuklearnog naoružanja, navodnu prijetnju miru na Bliskom istoku predstavlja tek nuklearni program Irana.