Dječja pretilost udeseterostručila se diljem svijeta u protekla četiri desetljeća, s tim da se najdrastičnija promjena primjeti kod zemalja srednjeg standarda i zemalja u razvoju.

Oglas:

To se posebno odnosi na zemlje u istočnoj Aziji, Južnoj Americi i Karibima, gdje je zamjećeno značajno povećanje razine konzumacije visoko-energetske hrane prepune ugljikohidratima.

Broj pretile djece u dobi od 5 do 19 godina porastao je s 11 milijuna 1975. godine na 124 milijuna 2016. godine. Dodatnih 213 milijuna ima prekomjernu tjelesnu težinu, no ne smatraju se pretilima. Broj umjereno ili ozbiljno mršave djece stoji na 192 milijuna.

Ovi zabrinjavajući trendovi odražavaju utjecaj prehrambenog marketinga i stanja tržišta diljem svijeta, gdje zdrava hrana postaje preskupa siromašnijim obiteljima i zajednicama“, tvrdi profesor Majid Ezzati.

Trend predviđa generaciju djece i adolescenata koji odrastaju pretili i imaju veći rizik od oboljenja, poput dijabetesa.

Polinezija i Mikronezija imaju najvišu stopu pretilosti među dječacima i djevojčicama za 2016. godinu, 25,4 posto za djevojčice i 22,4 posto za dječake. Među razvijenim zemljama, na prvom mjestu za oba spola je SAD.

Među europskim zemljama, po pitanju pretilosti kod djece prednjače Malta i Grčka, s 11,3 odnosno 16,7 posto. Moldavija ima najnižu stopu pretilosti među djecom u Europi.