Još jedan udarac tvrdnji kako je Afganistan navodno „nesigurna zemlja‟, te da Europa mora zbrinuti imigrante koji uporno dolaze iz otamo, zadala je činjenica da se pod okriljem UN-a iz Pakistana već vratilo 650.000 stvarnih izbjeglica.

Prema pisanju pakistanskog lista Dawn, afganistanske vlasti u suradnji s UNHCR-om objavile su privremeno zaustavljanje programa dobrovoljnog povratka izbjeglica, zbog zimskih uvjeta koji otežavaju putovanje.

Prema tvrdnjama neimenovanog afganistanskog dužnosnika, povratak je odgođen do 1. ožujka 2018., zbog „zime, a svi centri za dobrovoljni povratak u domaćinskoj zemlji biti će zatvoreni do iduće godine.

Izbjeglice odbijaju iči na put zimi, a UN je iz tog razloga bio prisiljen zaustaviti proces u periodu između prosinca i ožujka, što se ponavlja već nekoliko godina.

Ove godine proces povratka tekao je dosta sporo, uz prosjek od šest do sedam obitelji koje su se pojavljivale svakog dana u povratničkim centrima. To je rezultiralo povratkom od ukupno 48.000 osoba iz Pakistana od ožujka ove godine.

Međutim, zapanjujući je podatak da je preko 400.000 izbjeglica iz Pakistana otišlo natrag u Afganistan u samo četiri mjeseca prošle godine. Dodatnih 250.000 izbjeglica bez dokumenata također se vratilo bez pomoći UN-a, koji izbjeglicama za povratak nudi novac.

Činjenica da UNHCR plaća putne troškove te nudi džeparac povratnicima u Afganistan, dokazuje kako i Afganistanci iz Europe također mogu biti bez previše pompe i drame mirno vraćeni u matičnu zemlju, uz financijsku podršku UN-a.