Ženu je krajem kolovoza prošle godine silovao Eritrejac u hostelu „Step In“ u gradu Gällivare. Nedugo nakon zločina, žena je umrla, a silovatelj dobio uobičajeno bizarnu kaznu.

Silovatelj je navodno 19-godišnji imigrant iz Eritreje. On je kobne noći na silu ušao u ženinu sobu u hostelu te ju izudarao po licu, a potom brutalno silovao.

Nakon silovanja, žena je osjećala velike bolove, a imala je i modrice te niz kožnih oštećenja na međunožju. Prema riječima svjedoka, zbog udaraca, lice joj je izgledalo „groteskno.

Policiji je ispričala tko ju je silovao, nakon čega je silovatelj uhićen. Međutim, prije početka suđenja žena, koja je pomagala upravo afričkim imigrantima, umrla je, ali policija i mediji nisu naveli uzrok smrti niti ženinu dob.

Poznato je kako je ženi nakon prijave silovanja policiji prijetio prijatelj silovatelja, zbog čega je bila u strahu od moguće osvete drugih afričkih imigranata.

U konačnici, sud je u prosincu prošle godine objavio presudu prema kojoj je Eritrejac za svoj brutalni zločin dobio tek dvije godine zatvora. Iako je tužitelj tražio i njegovu deportaciju, sud je odlučio odbiti takvu želju budući da se Eritreja smatra „opasnom“ unatoč činjenici da u njoj nema ratnih sukoba.

S obzirom da je žrtva umrla, Eritrejac joj neće morati platiti niti odštetu.