14 odvratnih sastojaka sakrivenih u svakodnevnoj hrani

Deklaracije prehrambenih proizvoda sadrže raznorazne informacije, od nutritivne vrijednosti do sastojaka. Ono što je posebno zanimljivo su određeni sastojci koji se nalaze u svakodnevnim prehrambenim proizvodima, koje svakodnevno konzumiramo, a dolaze iz najčudnijih mogućih izvora. Na primjer, u kruhu se nalazi sastojak proizveden iz ljudske kose. Ili pak kukuruz kokičar za pripremu u mikrovalnoj pećnici – u njemu možete naći diacetil, spoj koji vam može oštetiti pluća ako se udahne. Da ne spominjemo taurin, obavezni sastojak energetskih pića – dobiva se iz goveđe žuči. Sigurni smo da niti jedan od sljedećih sastojaka ne biste pojeli samog za sebe.

Pa, krenimo u obilazak!

1.) Kruh sadrži ljudsku kosu

L-cysteine je aminokiselina koja se koristi u pekarstvu kao regulator tijesta. Najčešće se dobiva iz ljudske kose jer je to najjeftiniji izvor te aminokiseline.

2.) Sladoled od dabra

Kastoreum je sastojak koji se često koristi za dobivanje raznih okusa kod sladoleda. Radi se o ekstraktu koji se dobiva iz trbušnih žlijezda dabrova, kojeg oni izlučuju kroz analni otvor i njime obilježavaju teritorij.

3.) Bomboni od insekata

Šelak je tajni sastojak koji se koristi u proizvodnji bombona kako bi smjesa zadržala konzistenciju. Dobiva se iz sekreta azijskog insekta Laccifer Laca.

4.) Zbog buba vam se hrana crveni

Prirodno bojilo za hranu pod nazivom karmin priprema se od cochineala tako što se prokuhaju sasušeni kukci u vodi, kako bi se izdvojila karminska kiselina. Koristi se kao bojilo kako bi sladoled, jogurti, bomboni i sokovi imali crvenu boju.

5.) Jeli to riba u vašem pivu?

Tutkalo je želatinoidna substanca dobivena iz ribljih mjehura. To je vrsta kolagena, a najčešće je korišten za bistrenje piva i vina, te u prehrani.

6.) Ugljeni katran u pićima

Umjetno obojena narančasta, žuta ili zelena hrana i pića sadrže boje proizvedene iz tartrazina. Tartrazine je dodatak hrani koji se dobiva derivacijom ugljenog katrana.

7.) Drvena vlakna za dijetnu hranu

Celuloza su zapravo mljevena drvena vlakna. Koriste se kao veziva koja omogućuju hrani da zadrži traženi oblik. Ujedno su neprobavljiva te stoga smanjuju ukupnu kalorijsku vrijednost hrane.

8.) Opasne kokice

Prema nekim studijama, kukuruz kokičar za pripremu u mikrovalnoj pećnici sadrži diacetil, spoj koji vam može oštetiti pluća ako se udahne.

9.) Arsen u hrani i piću

Tragovi arsena mogu se naći u hrani, ali također i u pivu i vinu.

10.) Koliko štakorovih dlaka ste danas pojeli

Određena količina dlaka glodavaca može se naći u raznim prehrambenim artiklima, zahvaljujući masovnoj proizvodnji te načinu skladištenja i manipulaciji u velikim skladištima. Američka agencija za hranu dopušta jednu dlaku glodavaca u 100 grama kikiriki maslaca.

11.) Odakle ”bull” u Red bullu?

Energetska pića sadrže taurin, organsku kiselinu koja regulira rad srca. Prvotno je dobiven 1827. godine iz žuči bika. Odatle mu i naziv, jer ”taurus” na latinskom znači bik.

12.) Nema želea bez žlundri

Želatina se koristi za proizvodnju želea i gumenih bombona. A želatina se pak proizvodi hidrolizom kolagena iz životinjskih kostiju, mesa i hrskavice.

13.) Pijesak za svježinu

Silikon dioksid, vrsta kemikalije koja se nalazi u pijesku, koristi se u pripremi jela kako bi se očuvala svježina.

14.) Antifriz

Propilen glikol, glavni sastojak antifriza, uobičajen je dodatak određenim prehrambenim proizvodima. Koristi se kao zgušnjivač, stabilizator preljeva na tortama, te održava salatu svježom.

Izvor: TheFactSite