Kontroverzni eksperimenti provedeni 2014. u kojima su sudjelovali još Daimler-Benz i BMW, podigli su veliku prašinu.

Volkswagen je jedan od glavnih sudionika testiranja utjecaja ispušnih plinova na majmune i ljude, s ciljem da se dokaže kako su diesel motori bezopasni.

Eksperimente je provela Europski istraživački savez za okoliš i zdravlje u prometnom sektoru (EUGT) u SAD-u, a istraživanje su zajednički financirali BMW, VW, Daimler-Benz i tvrtka Bosch.

U testiranju je sudjelovalo 10 majmuna i 25 ljudi. Pritom svakako treba naglasiti da su ljudi sudjelovali dobrovoljno.

Testiranja navodno nisu imala nikakav negativan učinak na zdravlje majmuna niti ljudi, no vijesti su ipak podigle popriličnu prašinu, dok neki tvrde kako organizatori i financijeri ovog istraživanja trebaju biti kažnjeni.

Oni koji su došli na takve ideje zajedno s ostalim proizvođačima trebali bi odgovarati,“ izjavio je Bernd Althusmann, ministar gospodarstva Donje Saske i član nadzornog odbora VW-a.

VW se ispričao zbog eksperimentiranja na majmunima.

Uvjereni smo kako je znanstvena metoda, primijenjena u to vrijeme, bila pogrešna. Bilo bi bolje da smo odustali od te ideje u samom početku,“ rekli su iz VW-a.

Ipak, nitko od korisnika društvenih mreža nije se okomio na proizvođače automobila čije ispušne plinove i sami udišu svakog dana na ulicama gradova.

IZVORDer Spiegel