163 kune za kutiju cigareta – Australija postala najskuplja zemlja na svijetu za pušače

Foto: Frank May / AP Images

Nakon drugog uzastopnog povećanja poreza na duhan cijena jedne cigarete u Australiji porasla je na 8 kuna po cigareti, a navodno sve zbog toga da pučaše odvrati od pušenja.

U utorak je poreza na duhan povećan za 12,5 posto, što je drugo takvo povećanje ove godine. Kutija cigareta sada košta najmanje 160 kuna, dok neke poznatije marke koštaju i do 250 kuna.

Porez na cigarete je rudnik zlata za australsku vladu, kao i za sve vlade svijeta. Australska vlada tako ubere 17 milijardi australskih dolara godišnje, odnosno 80 milijardi kuna. Oporezivanje ovisnika uvijek je bio unosan posao, unatoč tvrdnji o navodnoj brizi za njihovo zdravlje i odvraćanje istih od pušenja.

Međutim, porasla je i vrijednost crnog tržišta duhana u toj zemlji, u vrijednosti od pola milijarde dolara.

Australska vlada tvrdi da je njihova politika odvraćanja od pušenja uvođenjem dodatnih poreza uspješna, što se vidi po broju pušača u toj zemlji. 2001. godine u Australiji je pušilo 20 posto stanovnika, dok je 2018. godine tak postotak pao na 14 posto.

Australija je najskuplja zemlja na svijetu za pušače, nakon koje slijede Novi Zeland, Irska, Norveška i Velika Britanija.