17-godišnji maloljetni izbjeglica zapravo je 42-godišnji bivši borac ISIL-a

Muškarac koji je tvrdio da je 17-godišnji izbjeglica, koji je ilegalno ušao u Veliku Britaniju malim brodom preko La Manchea, zapravo je bio 42-godišnji bivši borac ISIL-a, otkrio je izvještaj novina Mail on Sunday.

Pretpostavlja se da je terorist, poznat samo kao AJ, stigao u Britaniju 2021. koristeći lažnu osobnu iskaznicu koju je kupio na internetu. Po ulasku u Ujedinjeno Kraljevstvo, irački državljanin tvrdio je da je 17-godišnji izbjeglica koji namjerava zatražiti azil te je nakon toga smješten u lokalnu rezidencijalnu ustanovu u Londonu s maloljetnicima bez pratnje više od tjedan dana.

Pretpostavlja se da muškarac ima gustu bradu, opuštenu liniju kose i više tetovaža na rukama i vratu.

Nakon provjere dobi, utvrđeno je da je muškarac odrastao i, kao i ostalih 50.000 ljudi koji su stigli preko La Manchea u posljednje dvije godine, smješten je u hotel s tri zvjezdice negdje u Britaniji. Provjere su kasnije označile čovjeka kao potencijalno opasnog i on je uhićen.

Mail on Sunday izvijestio je da se trenutno žali na odluku da bude deportiran uz pomoć pravne pomoći koju financiraju britanski porezni obveznici. Tvrdi da pati od depresije i tvrdi da bi njegovo deportiranje natrag u Irak predstavljalo kršenje njegovih ljudskih prava.

“Ovo je jedan od najneobičnijih slučajeva s kojima smo se ikada susreli. Uobičajeno je da odrasli migranti tvrde da su djeca, ali mi mislimo da je ovo najstarija osoba koja to tvrdi”, rekao je britanski sigurnosni izvor za novine.