Ostaci španjolskog galijuna iz 17-og stoljeća koji se nekoć dičio desecima brončanih topova otkriveni su unazad pet godina, no detalji o pronalasku objavljeni su tek nedavno.

Sveti gral morskih olupina“, kao često nazivaju nekadašnji galijun San José, nalazi se na dnu mora već tri stoljeća, te se njegova točna lokacija nije znala sve dok moderna robotska podmornica Remus 6000 nije naišla na ostatke ovog nekog grandioznog plovila.

Istraživači, koje je na potencijalnu lokaciju uputila kolumbijska vojska, shvatili su da se radi o zapanjujućem otkriću nakon pronalaska jednog specifičnog artefakta – brončanog topa, koji je pronađen pored hrpe keramike, dragulja i ostalih povijesnih ostataka.

Blago, koje je otkriveno unazad pet godina, očito se nalazi kao predmet međunarodnog spora između Kolumbije i Španjolske, jer obje zemlje teoretski polažu pravo na taj pronalazak.

U lipnju 1708. godine, uslijed  Rata za španjolsko nasljeđe, San José je potonuo na Atlantskom oceanu, zajedno sa svojih 600 članova posade, nakon eksplozije baruta, te je sa sobom na morsko dno ponio i zlato, srebro i dragulje iz peruanskih rudnika u vrijednosti oko 17 milijardi dolara.