Australka Germaine Greer, koja danas živi u Britaniji, izazvala je burnu reakciju izjavom da bi silovateljima trebalo tek istetovirati slovo „R“ na obrazu (engleski „Rapist“), umjesto da ih se šalje u zatvor.

Greer je održala govor na festivalu Hay Literary. Tom prigodom izjavila je kako je većina silovanja zapravo „loš seks“ te da ne uključuju nikakve ozljede, prenosi Metro.

Iako je navodno i sama bila žrtva silovanja s 19 godina, 79-godišnja Greer je okupljenima rekla: „Govore nam da je to jedan od najokrutnijih zločina na svijetu – seru!

Većina silovanja su samo lijena, nemarna, bezosjećajna. Svaki put kad se muškarac prebaci preko svoje iscrpljene žene i inzistira na uživanju svog bračnog prava, on ju siluje. To nikad neće završiti na sudu.“ rekla je Greer okupljenima.

Umjesto da silovanje smatramo spektakularno nasilnim zločinom, a neka silovanja jesu takva, gledajmo ga kao čin bez pristanka, odnosno, kao loš seks,“ tvrdi ona, dodavši da je to „seks gdje nema komunikacije, nježnosti i spominjanja ljubavi.

Neki od sudionika festivala napustili su govor u ljutnji prije njegovog završetka. Drugi su Greer upitali kakva bi po njenom trebala biti kazna za silovanje.

Dvjesto sati društveno korisnog rada bilo bi dovoljno za mene,“ odgovorila je. „Predložila bi možda izradu male tetovaže, možda slovo ‘R’ na nečijoj ruci. Ustvari bi preferirala to na obrazu,“ zaključila je.