Proteklih dana Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su video na svom Twitter profilu u želji da prikažu ubijanje Razan al-Najjar kao opravdani potez. Međutim, začas se pokazalo kako je video očajnički montiran i lažiran.

Video s engleskim titlovima te uz arapsku naraciju objavljen je u četvrtak.

Hamasovo koritšenje ljudskih štitova mora prestati,“ stoji u videu. „Razan al-Najar nije anđeo milosti kako ju Hamas pokušava prezentirati.

U prvom dijelu videa jasno se vidi kako jedna osoba uzima suzavac ili dimnu bombu iz ruku dvojice nepoznatih muškaraca te ju baca, ni više ni manje, u prazno polje. Dotičnoj osobi ne vidi se lice, budući da nosi medicinsku masku, pa je uopće teško utvrditi je li to Najjar, kako IDF navodi.

Mnogi su se pritom opravdano zapitali kakvu to prijetnju ičijoj sigurnosti predstavlja bacanje dimne bombe ili suzavca u polje te što se time želi dokazati.

U drugom dijelu videa prikazan je intervju s Najjar. Njena rečenica pažljivo je odrezana na polovici, pa ispada kako ona tvrdi: „Ja sam Razan al-Najjar. Ovdje sam na prvoj liniji i služim kao ljudski štit.“ Video potom donosi natpis „Hamas koristi bolničare kao ljudske štitove“ te završava pozivom na dijeljenje objave.

Rečenica koju je IDF odlučio „skratiti“, potječe iz intervjua Najjar s novinarkom portala Al Mayadeen News. Puna rečenica koju je rekla Najjar glasi: „Ja sam Razan al-Najjar. Ovdje sam na prvoj liniji i djelujem kao spasiteljski ljudski štit kako bi zaštitila i spasila ozlijeđene na prvim linijama.

Podsjetimo, 21-godišnja Najjar je ustrijeljena u prsa tijekom prosvjeda u Gazi, iako je nosila bijelu bolničku uniformu. IDF se branio od evidentnog zločina tvrdnjom kako njihovi vojnici nisu željeli pucati na nju te da ona nije bila meta.

Ironično, IDF je prije samo dva tjedna ustrijelio čak 19 bolničara u Gazi u samo jednom danu! Jedan od njih također je ubijen hicima u prsa.

Izrael nerijetko optužuje Palestince za režirane video snimke kojima se pokušava privući pažnja svijeta. Međutim, Izraelci su nerijetko uhvaćeni u laži, posebice kada ubijene palestinske civile prezentiraju kao „ljudske štitove“ Hamasa.

To se posebice odnosi na slučajeve kada sam IDF zarobljene Palestince koristi upravo kao „ljudski štit“.