Sud u San Francuscu u petak je donio presudu kojom je Monsantu određeno da mora platiti 289 milijuna dolara odštete Dewayneu Johnsonu (46), oboljelom od tumora, jer na svojem herbicidu Roundup nisu istaknuli opasnosti njegove primjene.

Porota je odlučila kako je Monsanto postupio „zlonamjerno“ te da njegov herbicid značajno utjecao na razvoj tumora kod bivšeg školskog vrtlara Johnsona, što Monsanto i dalje negira, prenosi New York Post.

Ovaj slučaj je veći od mene,“ rekao je Johnson na tiskovnoj konferenciji. „Nadam se da će privući pažnju koja mu je potrebna.

Porota je utvrdila da je Monsanto djelovao zlonamjerno i represivno jer oni znaju da je to što čine pogrešno i da čine to bez i najmanjeg obzira prema ljudskom životu,“ rekao je Robert F. Kennedy Jr., član Johnsonovog pravnog tima. „To bi trebalo poslati snažnu poruku upravnom odboru Monsanta.

Johnson je prvotno tražio više od 400 milijuna dolara odštete, smatrajući da su Monsantovi proizvodi – koji sadrže glifosat – uzrokovali razvoj njegovog tumora, pri čemu je ova kontroverzna tvrtka svjesno prikrivala opasnosti njihove upotrebe.

Dewayne Johnson. | Foto: Reuters

Scott Partridge, potpredsjednik Monsanta koji je danas u vlasništvu Bayera, izjavio je kako je „porota u krivu“ te da će se žaliti na odluku suda. Partridge također navodi kako su mnoge znanstvene studije i državne agencije navodno potvrdile sigurnost Roundupa te da on ne uzrokuje tumore.

Johnsonu i njegovoj obitelji izražavamo žaljenje,“ rekao je Partridge. „Žalit ćemo se na odluku i nastaviti žestoko braniti ovaj proizvod, koji ima 40 povijesti sigurne upotrebe i nastavlja biti vitalni, učinkoviti i sigurni alat za poljoprivrednike i ostale.

Zanimljivo, francuska Međunarodna agencija za istraživanje raka, koja je dijelom WHO-a, ovaj herbicid je 2015. proglasila kancerogenim za ljude. Glifosat se kao poznati uzročnik raka kod ljudi nalazi i na popisu kemikalija u državi Kalifornija, gdje i sam San Francisco nalazi.

Johnson je kao herbicide koristio Roundup i sličan Monsantov proizvod Ranger Pro tijekom svog rada u školskom okruženju. Tijekom raspršivanja herbicida s traktora, vjetar je nerijetko nosio sredstvo na njegovo lice. Jednom prilikom, zbog pucanja cijevi, herbicid mu je prekrio čitavo tijelo.

Nakon što mu je po tijelu izbio osip, zvao je proizvođača, ali nikad nije bio upozoren da bi mogao dobiti tumor. Godine 2014. dijagnosticiran mu je non-Hodgkinsov limfom.

Monsanto je trenutno meta preko 4000 tužbi u SAD-u.