Oko 70.000 Japanaca prosvjedovalo je protiv plana japanskih vlasti da premjeste američku bazu u unutrašnjost otoka Okinawa. Lokalni stanovnici tvrde kako će takav potez uzrokovati ekološko onečišćenje te da su se Japanci već dovoljno žrtvovali za nametnuti savez s SAD-om.

Prosvjednici su se okupili u subotu u parku glavnog grada prefekture Okinawa. Njihova težnja je navesti japanske vlasti da odbace plan o preseljenju američke zračne baze Futenma iz grada Ginowana u manje naseljenu obalnu regiju Nago, prenosi RT.

Prosvjednicima su podršku dale i brojne skupine za zaštitu okoliša koje navode kako će izgradnja baze naštetiti koraljima te drugim ugroženim morskim sisavcima.

Ova prefektura već je neko vrijeme lokacija većine američkih vojnih objekata i oko 50.000 američkih vojnika u Japanu. Iako stanovnici otoka smatraju da je baza samo dodatan teret, vlasti smatraju da je baza nužna za Japan.

Lokalni guverner Kiichiro Jahana, koji je preuzeo ulogu svog prethodnika Onage nakon njegove smrti, iskazao je svoje protivljenje ovoj bazi i istaknuo kako će poduzeti sve što je u njegovoj moći da spriječi njenu izgradnju.