Južnoafrički sindikat trgovaca nazvan „Solidarnost“, najavio je da će u ponedjeljak započeti sa štrajkom u petrokemijskoj tvrtki Sasol u gradu Sandtonu, zbog toga što je tvrtka bila prisiljena prihvatiti nametnuti plan preraspodjele zaposlenika koji isključuje bijelce.

Prema tvrdnjama vođe sindikata Dirku Hermannu, nova shema nazvana Khanyisa diskriminira bijele zaposlenike, prenosi Sputnik.

Već smo planirali trotjednu industrijsku akciju. Međutim, ovo će biti mudriji štrajk. Naših 6300 članova su visokoobrazovani zaposlenici i od velike strateške važnosti za Sasol. Namjeravano isključivati različite sekcije Sasola svakog dana u pogledu dobro postavljenih strateških planova. Imamo znanje i utjecaj da to postignemo,“ rekao je Hermann u izjavi.

Izjavio je i kako se nada da će lokalno pučanstvo poduprijeti štrajk zaposlenika.

Sasol je inače najveći korporacijski izvor poreznog dohotka Južne Afrike, a među najvećim dioničarima nalazi se i Mirovinski fond zaposlenika južnoafričke vlade kao i Korporacija za industrijski razvoj Južne Afrike.

Iz sindikata su također pozvali južnoafričke građane da u srijedu ne pune spremnike svojih vozila na Sasolovim benzinskim postajama, u znak podrške štrajkašima.

Ovo će biti prvi put u povijesti Južne Afrike da bijeli zaposlenici štrajkaju zbog rasne diskriminacije, pri čemu je glavni razlog uvođenje 10-godišnje sheme o preraspodjeli zaposlenika zasnovanoj na rasnoj pripadnosti, u kojoj su isključeni bijelci te stranci.