Skupina od 18 osoba, među kojima većina s dvostrukim državljanstvom, podigla je u srijedu tužbu protiv kompanije Airbnb zbog zabrane oglašavanje u ilegalnim izraelskim naseljima na okupiranim područjima Zapadne obale.

Svojim potezom Airbnb navodno je prekršio američki Zakon o smještaju na osnovu – vjerske pripadnosti (!), pa su Izraelci koji žive u SAD-u, a vlasnici su nekretnina na Zapadnoj obali, odlučili podići tužbu, prenosi Sputnik.

Istovremeno Airbnb i dalje oglašava smještaj u Izraelu, kao i u Istočnom Jeruzalemu te na okupiranom dijelu Golanske visoravni. Oko 20.000 stanova i kuća tako se preko Airbnb-a nude u Tel Avivu, Jeruzalemu i drugim krajevima Izraela.

Prema Airbnb-u, ukupno 139 nekretnina nalazi se u ilegalnim izraelskim naseljima na Zapadnoj obali te su stoga oglasi za njihov najam uklonjeni sa stranica.

Kako tvrdi predstavnica tužitelja Nitsana Dashan-Leitner, „Airbnb-ova nova diskriminacijska politika učinila ga je primjerom rasističkog pokreta BDS.

Ovi židovsko američki vlasnici nekretnina bili su šokirani Airbnb-ovim crnim popisom na koji su uvršteni njihovi domovi te se namjeravaju pravno obračunati s novom politikom mržnje,“ dodala je.