Više od 300.000 vlasnika Volkswagenovih vozila podiglo je kolektivnu tužbu protiv te tvrtke tražeći naknade za štete zbog prijevare s emisijama ispušnih plinova.

Službeno je 28. prosinca 2018. ukupno se 294.000 vlasnika VW vozila uključilo u akciju, ali se brojka popela preko 300.000 kroz slijedećih par dana, prenosi ORF.

Cijela akcija pokrenuta je 1. studenog od strane njemačkog Saveza za zaštitu potrošača (VZBV) i njemačkog Auto kluba (ADAC).

Tužitelji namjeravaju dokazati kako je VW namjerno nanio štetu svojim kupcima kroz prijevare s emisijama ispušnih plinova. U zajedničku tužbu može se uključiti svatko tko je kupio VW vozilo s dizelskim motorom EA 189.

Podsjetimo, skandal nazvan „Dieselgate“ izbio je 2015., nakon što je VW morao priznati da je varao na testiranjima emisija ispušnih plinova kako bi udovoljio američkim standardima. Naknadna testiranja pokazala su da su emisije štetnih plinova čak 40 puta veće od dopuštenih tijekom obične vožnje.

Pored ove zajedničke tužbe te kazni zbog prijevare, tu su i tužbe investitora koji traže odštetu od 11 milijardi dolara.