300 mrtvih trgovaca drogom otkako je Filipine preuzeo Duterte

402948b10e452cb9ac654bd82a819c7b

Prema službenim brojkama, 293 dilera drogom ubijena su od kad je Duterte došao na vlast. Duterte je prošlog mjeseca pozvao policiju i građane da uhite ili ubiju sve dilere drogom u državi. Udruge za ljudska prava kažu kako se ta službena brojka odnosi samo na dilere koji su ubijeni od strane policije, dok je velik broj dilera ubijen i od strane osvetničkih skupina građana.

Mnogo je izvješća o narkomanima i dilerima koji su pogubljeni i ostavljeni na ulici s kartonskim pločama na kojima piše radi čega su pogubljeni.

Nećemo stati dok zadnji trgovac drogom, financijer i diler ne budu uhićeni i zatvoreni … ili ubijeni što se mene tiče”, kazao je Duterte.

Tijekom svoje predsjedničke kampanje, ovaj 71-ogodišnjak zakleo se da će ubiti više od 100.000 kriminalaca i baciti njihova tijela u more unutar šest mjeseci od preuzimanja vlasti.

Od njegove pobjede, val egzekucija navodnih kriminalaca zapljusnuo je Filipine.

U obraćanju naciji prošlog mjeseca, Duterte je rekao da se Filipini guše u drogi, te je urgirao na policiju i građane da uzmu pravdu u svoje ruke i smaknu trgovce drogom.

Obećao je platiti visoke nagrade za svaku ubijenu osobu koja ima veze s trgovinom drogom. Što je osoba na višem nivou u tom lancu, tim je veća nagrada.

Tri milijuna pesosa (85.000 dolara) za svakog velikog trgovca drogom, dva milijuna pesosa (56.000 dolara) za osobe koje upravljaju distribucijom, jedan milijun (28.000 dolara) za članove bandi i pedeset tisuća pesosa (1.400 dolara) za svakog „običnog“ dilera kojeg ubiju.

Prema anketi provedenoj krajem lipnja, 63% filipinskih građana vjeruje da će Duterte uspjeti iskorijeniti kriminal, korupciju i trgovinu drogom.

Izvor: NewsComAu