U travnju i rujnu 2018., izraelski premijer i ratni huškač Benjamin Netanyahu pomoću djetinjaste PowerPoint prezentacije izvijestio je svijet o „Mossadovim obavještajnim informacijama“ za koje je tvrdio da su razotkrile navodni tajni iranski nuklearni program koji djeluje protivno obvezama Teherana prema nuklearnom sporazumu iz 2015. godine. Iran je odbacio prethodne tvrdnje i još nije komentirao svježe navode.

Izrael je razotkrio „dodatne tajne lokacije“ povezane s iranskim nuklearnim programom, objavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Govoreći na konferenciji za novinare u Jeruzalemu u ponedjeljak navečer, Netanyahu je rekao da je mjesto u gradu Abadeh, u središnjem Iranu, sudjelovalo u razvoju nuklearnog oružja. Međutim, objekti na dotičnoj lokaciji navodno su rastavljeni nakon što su iranske vlasti otkrile da je njegovo postojanje otkrila izraelska obavještajna služba, javlja Sputnik.

Na ovom mjestu Iran je provodio eksperimente za razvoj nuklearnog oružja“, rekao je Netanyahu.

Za ovu se lokaciju navodi da sadrži desetke tisuća stranica „nuklearnih arhiva“ koje su navodno otkrili izraelski obavještajni agenti 2017. godine, dodao je izraelski premijer.

Iran još nije komentirao tvrdnje Netanyahua.

Prije godinu i pol otkrili smo iransku tajnu nuklearnu arhivu koja je pokazala da je Iran razvijao pet nuklearnih bojevih glava već 2003.“, podsjetio je Netanyahu.


Izrael napada Iran zbog „nuklearnog naoružanja“, a sam posjeduje najmanje 80-90 nuklearnih bojevih glava


Prošle smo godine otkrili iransko tajno nuklearno skladište u Turquzabadu koje je Iran koristio za skladištenje materijala i opreme za svoj tajni nuklearni program“, dodao je.

„I prije toga Iran je znao da ih pratimo, i tako su očistili mjesto (Abadeh). Oni su ga očistili … i tada su zapravo prekrili mjesto. Ovo je stvarno zataškavanje. Stavili su šljunak kako bi pokušali sakriti svoje tragove, ali nisu uspjeli“, tvrdi uobičajeno paranoični i licemjerni izraelski premijer.

Prema Netanyahuu, Međunarodna agencija za atomsku energiju „pronašla je tragove urana koji je Iran sakrio na tim lokacijama.“, rekao je.

Obraćajući se izravno Iranu, Netanyahu je upozorio da „Izrael zna što radite, Izrael zna kad to radite, a Izrael zna gdje to radite.

S obzirom na informacije, Netanyahu je pozvao međunarodnu zajednicu da se „probudi“ i pridruži SAD-u i njegovim saveznicima u vršenju „pritiska, pritiska i većeg pritiska“ na Iran.