Sud EU osudio Poljsku, Mađarsku i Češku zbog odbijanja prihvata imigranata 2015.

Europski sud pravde (ECJ) zaključio je da su Poljska, Mađarska i Češka Republika prekršile zakone EU o obveznim kvotama imigranata koje su odbile prihvatiti.

Europska komisija samovoljno je u rujnu 2015. odredila da zbog samovoljnog otvaranja granica Njemačke, druge zemlje članice EU moraju prihvatiti najmanje 160.000 imigranata iz Italije i Grčke. Tome su se suprotstavile Mađarska, Češka i Poljska, pri čemu su Česti primili tek 12 imigranata.

Sud je u svojoj presudi u četvrtak zaključio da tri države nemaju pravo navesti nacionalnu sigurnost ili tvrditi da je EU program preseljenja imigranata bio nefunkcionalan, u svom odbijanju ispunjenja zahtjeva.


Presuda je potvrdila ranije mišljenje generalnog odvjetnika i otvorila put Europskoj komisiji da izrekne novčane kazne za tri države članice EU.

Varga Judit, mađarskaministrica pravosuđa, rekla je u odgovoru na presudu da je ideja o shemi preseljenja migranata „od početka nerazumna i da ju gotovo nikada nije provodila nijedna zemlja“.

Judit je na Facebooku napisala:

Nastavit ćemo se boriti protiv europskog mainstreama, koji još uvijek nije shvatio da podržavanje migracija nije dobar odgovor na probleme Europe.

U rujnu 2015., Europsko vijeće usvojilo je prijedlog Europske komisije za premještanje 160.000 ilegalnih imigranata koji su stigli u Italiju i Grčku tijekom najveće invazije na kontinent. Vlastima svake od članica tada je ponuđen legalni „mito“ u iznosu od 6000 eura za svaku premještenu osobu.

Taj se mehanizam za podjelu opterećenja pokazao krajnje neuspješnim, a samo je 63.000 ljudi preseljeno od 2015. zbog prigovora iz više zemalja. Poljska i Mađarska, koje su glasale protiv mjere, nisu primile niti jednu osobu. Češka, koja je odobrila taj program, ali u njemu nije bila aktivna gotovo godinu dana, preselila je samo 12 imigranata iz Grčke.