355.000 švedskih umirovljenika živi ispod granice siromaštva

© Getty
© Getty

Stariji ljudi u Švedskoj spadaju u rizičnu skupinu onih koji žive ispod granice siromaštva. Prema novim podacima koje donosi portal Dina Pengar, 355.000 umirovljenika u Švedskoj već živi ispod te granice.

Brojke su to koje je objavio Eurostat, a koje pokazuju značajni porast u odnosu na 2005., kada je 10,1 posto starijih od 65 godina živjelo u teškim financijskim problemima. Danas taj postotak iznosi 18,2.

Primanja od 12.100 SEK (oko 8900 kuna) mjesečno smatraju se granicom ispod koje se službeno proglašava siromaštvo u Švedskoj. Za hrvatske prilike ovo možda zvuči mnogo, ali prema švedskom standardu, s najvećim porezom u svijetu, to je daleko od realnosti. Primjerice, cijena kruha od 500 kg, iznosi oko 20 SEK (oko 15 kuna). Mjesečna stanarina za jednosobni stan u gradu iznosi oko 7135 SEK (5500 kuna).

Situacija je užasna. Potpuno je nedostojna švedskog društva i starijih osoba koje su sudjelovale u izgradnji blagostanja,“ rekla je Christina Rogestam, predsjednica jedne od najvećih organizacija za starije osobe.

Prema njenim riječima, siromašni umirovljenici suočavaju se s izolacijom i otuđivanjem od društva jer si ne mogu priuštiti sudjelovanje u društvenim aktivnostima, a često niti najosnovnije stvari.

Osobe koje žive u takvim uvjetima često su provode vrijeme u neprekidnoj brizi i strahu za preživljavanje. Jedna starica tako je izjavila da krajem mjeseca često nema dovoljno novca da si priušti najobičnije mlijeko.

Čini se tako da situacija u jednoj „razvijenoj Švedskoj“ nije mnogo drugačija od one u kakvoj žive hrvatski umirovljenici, iako se javnosti često ovakve surovosti pokušavaju prikazati drugačije. Usprkos ovim katastrofalnim podacima, švedske vlasti nedavno su odlučile darovati Iraku milijardu kruna kroz narednih pet godina, a za potrebe jačanja – jednakosti spolova.

Autor: Tribun