Prilikom obljetnice sjećanja na živote vojnika izgubljene prije 36 godina u Falklandskom ratu, argentinski predsjednik Mauricio Macrai poručio je da Argentina nikad neće odustati od nastojanja da Falklandi, odnosno Las Malvinas, kako ih Argentinci zovu, postanu dio argentinskog teritorija.

Udaljeni čitavih 13.000 kilometara od britanske obale i samo 1.500 kilometara od Argentine, Falklandsko otočje predmet je spora dviju zemalja već 200 godina. Najkrvavija epizoda tog spora odigrala se 1982. godine, kad je 900 osoba poginulo u sukobu koji je trebao odlučiti tko ima pravo suvereniteta nad otocima. U to vrijeme otoke je naseljavalo manje od 2.000 stanovnika.

Točno 36 godina kasnije, spor i dalje traje. „Naš san je jači nego ikada, i nastaviti ćemo s nastojanjima da povratimo suverenitet nad otocima“, poručio je argentinski predsjednik Mauricio Macri.

Falklandski rat započeo je 1982. godine argentinskim slanjem mornarice na otočje s ciljem potvrde suvereniteta nad otocima. Velika Britanija na to je ekspresno odgovorila slanjem vlastitih, bolje naoružanih ratnih brodova, podmornica i zračnih snaga.

Nakon krvavog dvomjesečnog sukoba koji je odnio živote 649 argentinskih i 255 britanskih vojnika, Argentinci su se povukli i prepustili kontrolu nad otokom Britancima, no ne i povijesnu težnju za kontrolom nad Falklandima.

IZVORRT