Dok je 40 vojnika bježalo, teroristu zaustavio naoružani civil – VIDEO

Izraelska vojska najavila je istragu zašto je toliko naoružanih vojnika počelo bježati sa mjesta terorističkog napada, umjesto da zaustave napad kamionom u Jeruzalemu. Da bi stvar bila još apsurdnija, većini životi nisu bili direktno ugroženi, već su se nalazili na sigurnoj udaljenosti.

Četiri osobe su ubijene, a petnaest ih je ranjeno u terorističkom napadu kad je ove nedjelje napadač kamionom naletio na skupinu vojnika u južnom Jeruzalemu.

Stotinjak vojnika nalazilo je na tom području u vrijeme napada, gdje su trebali prisustvovati obrazovnom programu o Jeruzalemu u sklopu svoje obuke. Snimke nadzornih kamera prikazuju većinu vojnika kako panično bježe u trenutku napada, unatoč tome što su bili naoružani, a većina se nalazila na sigurnoj udaljenosti odakle su mogli pucati.

Unatoč velikoj prisutnosti vojske, napadača je zaustavio naoružani civil, turistički vodič Ethan Rond, koji je pucao i ubio napadača. Rond je kasnije u razgovoru za radio izjavio da je ostao šokiran činjenicom da nitko od vojnika nije reagirao i pokušao zaustaviti napadača.

Nije mi jasno zašto nitko od 40 vojnika nije otvorio vatru. Ne sumnjam da bi bilo manje ozlijeđenih da su oni počeli pucati.

Amir Ohana, političar stranke Likud pohvalio je reakciju Ronda. „Posebno je od značaja činjenica da je civil, turistički vodič, bio taj koji je zapucao i spriječio nastavak terorističkog napada. On je samo jedan u nizu civila koji su do sada već zaustavili terorističke napade. Nastavit ću se zalagati za to da pošteni građani imaju pravo nositi oružje u skladu sa zakonom.

Izvor: Arutz Sheva