Razni dijetalni napitci i pića s „nula kalorija“ i „bez šećera“ reklamiraju se kao „zdrave“ alternative običnim popularnim napitcima. No ne dajte se zavarati, ta pića sadrže umjetne zaslađivače poput aspartama, ciklamata, saharina, sukraloze i kalijevog acesulfama.

Umjetni zaslađivači navodno ne sadrže kalorije, ali su i do 300 puta slađi od običnog šećera. Ono što je najgore, većina ljudi živi u zabludi da proizvodi koji sadrže te tvari, a reklamiraju se da su s nula kalorija, postižu slatkoću bez da utječu na dobivanje tjelesne mase i povećanje opasnosti od dijabetesa.

Navest ćemo pet glavnih razloga zašto ne biste smjeli piti pića s umjetnim zaslađivačima:

  • Umjetni zaslađivači povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2 – Istraživanja su pokazala da iako umjetni zaslađivači ne sadrže šećer, oni svejedno mogu povećati razinu šećera u krvi. Oni to čine tako što poremete balans probiotika u probavnom sustavu, što za posljedicu ima veći rizik za dijabetes tipa 2.
  • Umjetni zaslađivači potiču metabolički sindrom – Povećava se rizik od metaboličkih poremećaja, poput dijabetesa tipa 2, te kardiovaskularnih bolesti kao što su hiperglikemija, visoki krvni tlak i dislipidemija. Istraživanje koje se bavilo utjecajem takozvanih dijetnih napitaka otkrilo je da su osobe koje su svakodnevno tijekom dvije godine pile takve napitke imale 36 posto veći rizik od razvoja metaboličkih poremećaja u odnosu na ostale osobe.
  • Umjetni zaslađivači potiču veću potražnju za šećerom – Umjetni zaslađivači mogu izazvati pojačanu želju za šećerom aktivirajući receptore slatkoće i hormone u probavnom traktu koji reguliraju glad i osjećaj sitosti.
  • Umjetni zaslađivači mogu promijeniti vaše prehrambene navike – Kada konzumiramo prirodni šećer u mozgu se oslobađa dopamin, a u krvi raste razina glukoze. U slučaju umjetnih sladila, dopamin potiče osjet ugode, no s obzirom na to da zaslađivači ne sadrže šećer ne raste razina glukoze u krvi, zbog čega organizam kao nadoknadu traži kalorije iz hrane. Aktivacija dopamina uzrokuje da osoba ima povećanu želju za slatkim.
  • Umjetni zaslađivači povezani su s povećanjem tjelesne težine i pretilošću – Suprotno onome što proizvođači reklamiraju, dijetalna pića zapravo povećavaju opasnost od prekomjerne težine i pretilosti. Istraživanje je pokazalo da osobe koje redovito piju pića zaslađena umjetnim šećerom imaju prosječno veći indeks tjelesne mase od ostatka populacije.

Zbog niske kalorične vrijednosti umjetni zaslađivači preporučuju se osobama koje su na dijeti, onima s prekomjernom težinom i osobama koje boluju od dijabetesa, no nedavna studija australskih znanstvenika pokazala je da zamjenski zaslađivači zapravo stimuliraju apetit i potiču na konzumaciju dodatnih 30 posto kalorija kroz hranu.