Biti skeptičan oko sigurnosti 5G mreže sasvim je opravdano, budući da se dio znanstvenika usprotivio upotrebi takve tehnologije zbog nepoznatog utjecaja na ljudsko zdravlje. Iako su istraživanja provedena tek na uobičajenim žrtvama, poput miševa, dala zabrinjavajuće rezultate i pokrenula lavinu svakojakih fantazija, 5G mreža već je u upotrebi diljem Europe i svijeta.

U posljednje vrijeme, u sjeni pandemije, sve se manje govori o nikad viđenom HAARP-u kod Tušilovića, koji je postao kao pravo božanstvo – nitko ga nikad nije vidio, nema nikakvih realnih fotografija (fotomontaže i plagijate isključujemo), a navodno je razlog svemu tome i fantomska vojska koja čuva fantomsku lokaciju za koju nitko ne zna reći gdje se točno nalazi.

No, raznih teorija, a posebice onih bizarnih ne nedostaje. Protagonisti se kreću od uobičajenih skeptika, preko zabrinutih i ozbiljno zabrinutih, ali na površinu nekako uvijek isplivaju oni s bujnom maštom i nizom pretjeranih fantazija.

„Prikriveno“ uvođenje mreže, „prženje mozga“ i „pokusni kunići“

Jedna od tih priča je i da se 5G mreža u Hrvatskoj postavlja u sjeni epidemije i izolacije, iza leđa građana, s ciljem da im se „sprži mozak“. Na žalost ljubitelja ovakvih priča, to ipak nije točno, jer je Vlada zajedno s teleoperaterima već sve dogovorila i sve je javno objavljeno.

Hrvati po pitanju 5G mreže također neće biti niti „pokusni kunići“. Naime, diljem Europe, praktički u svim zemljama, u manjoj ili većoj mjeri 5G mreža već se koristi neko vrijeme. Detaljan popis objavio je portal Lifewire.

Neki su s testiranjima te tehnologije počeli još 2017. poput Norveške, koja je prvu mrežu pustila u pogon još 2018., dok je recimo u Njemačkoj krenula njena upotreba u rujnu 2019.

Britanija je također započela s korištenjem 5G mreže u svibnju 2019., dok je u Italiji to započeto u lipnju iste godine.

U naširoko spominjanoj Švicarskoj, 5G mreža je također uspostavljena u travnju prošle godine, unatoč tome što su se vlasti u pojedinim kantonima pobunile i blokirale njenu upotrebu. Vlasti nisu zabranile uspostavu i uvođenje mreže, kako mnogi tvrde, već je dio kantona zatražio moratorij na korištenje dok se detaljnije ne istraži utjecaj na zdravlje.

Paradoks (ne)provedenih studija

Preko 180 svjetskih znanstvenika potpisalo je pismo upućeno Europskoj uniji u kojem su pozvali na obustavu korištenja 5G mreže u Europi, navodeći pritom manjak ozbiljnijih i neovisnih studija o njenom utjecaju na ljudsko zdravlje. Samim time, razlog za brigu javnosti je potpuno opravdan.

No, već dugi niz godina znanstvenici vode polemike i o utjecaju 3G i 4G mreže na ljudsko zdravlje, ali nema jasnog zaključka.

Manjak relevantnih i prije svega neovisnih istraživanja utjecaja na prvenstveno ljudsko zdravlje glavni je uzrok nastajanja paničnih teorija, od kojih neke doista graniče sa zdravim razumom. No, takvo nešto ne treba čuditi u svijetu krcatom nepovjerenjem u vlast i „stručnjake“ u brojnim korporacijama kojima je većinom važniji profit od nečijeg zdravlja.

Uvođenje 5G mreže u Hrvatskoj primjerice „nepristrani fact checkeri“ – plaćenici američkih vlasti i kojekakvih organizacija – kontinuirano pravdaju tvrdnjom kako „ne postoje nikakve relevantne znanstvene spoznaje“ na osnovu kojih bi se dalo zaključiti da je ova tehnologija štetna za ljudsko zdravlje.

Međutim, nepostojanje spoznaja ne znači da ta tehnologija nije štetna, već samo da nema opsežne, jasne, nepristrane i transparentne studije o tome.

Što bismo danas primjerice rekli na to da su se različiti proizvodi od radioaktivnih tvari početkom 20. stoljeća koristili kao da riječ o običnoj vodi ili nekoj drugoj bezopasnoj tvari? Naime, mnogi nisu bili svjesni štetnog utjecaja radijacije na ljude jer nije bilo istraživanja o tome.

Licemjerstvo i egocentričnost pod krinkom „zabrinutosti“

Nasuprot „nepostojanju“ relevantnih istraživanja o 5G mreži, teško je ne zamijetiti veliko licemjerje među protivnicima 5G mreže.

Primjerice, znanstveno je dokazano da pesticidi korišteni pri uzgoju hrane imaju itekako ozbiljne loše učinke na ljudsko zdravlje. Porast broja tumora na probavnim organima trebao bi to jasno ukazati.

Jednako tako, suludi društveno prihvaćeni trend pušenja također odnosi veliki broj života, dodatno rušeći demografiju, a dokazano je i da duhanska industrija svjesno stavlja u cigarete niz dokazano opasnih i kancerogenih tvari u pažljivo biranim količinama kako bi ovisnička agonija trajala duže.

Ironično, nitko ne diže buku protiv toga, nema fantazijskih teorija niti se vječito „zla vlast“ urotila u pokušaju da potamani ljude, iste one na čijem radu živi kao obični parazit. Pesticidi su tako postali opće prihvaćeni uz preporuke da se hrana malo bolje opere, a i „tumori“ su tobože „osobni izbor“ pojedinca, pa ne treba gurati nos u to. Nema veze što primjerice neki roditelji svjesno truju vlastitu djecu u takvom okruženju.

Već se odavno pokazalo da većina lajavih koji serviraju najveće pseudo-znanstvene besmislice i paniku bježi od realnih problema i to zapravo radi da bi udovoljila svom egu radi prikrivanja prosječnosti i beznačajnosti u društvu. Oni sami toga često nisu svjesni, ali izgovori tipa „informiraj se malo“ ili „prouči malo što kažu“ jasno svjedoče o kakvim je „stručnjacima“ riječ.

Što zaključiti?

Problem nije uvođenje infrastrukture za 5G mrežu, niti to što ljudi i sami žele brži internet putem mobilnih uređaja. Problem je nepostojanje pravog i relevantnog istraživanja koje bi iznijelo neosporne činjenice i riješilo dilemu.

Prepucavanje kojekakvim odobravanjima, tezama, iluzijama ili imbecilnim histerijama neće puno promijeniti, a samo je uzaludno utrošeno vrijeme. Kao što već znamo, u „demokraciji“ nije bitno što misli narod, već što hoće moćni pojedinci.

Ono što bi bilo korisno jest aktivno masovno protivljenje javnosti nečem nejasnom. To bi značilo masovno slanje prijava, upita, protestnih pisama i svih ostalih legalnih aktivnosti mjerodavnim institucijama ili predstavnicima javnosti.

Međutim, kronična nesposobnost, iluzorno vjerovanje u peticije, referendume i kronično nezajedništvo uobičajeno rezultira mlitavim ili nikakvim reakcijama. Uobičajeno je lakše polupismeno baljezgati po Facebooku nego biti konkretan i djelovati ciljano.

Sve to jasno govori da će 5G mreža nesmetano zaživiti u Hrvatskoj, baš kao i u drugim zemljama. Neko vrijeme će trajati halabuka, a potom će sve past u zaborav. Osim ako se ustanovi da doista nešto nije u redu. Tada će po običaju već biti kasno, a odgovorni neće snositi nikakve posljedice. To je ionako temeljni princip demokracije.