Više desetaka tisuća ljudi sudjelovalo je u nacionalističkom maršu u Poljskoj povodom obilježavanja dana nezavisnosti. Marš se već godinama održava povodom obljetnice dana nezavisnosti, a često mu se pridružuju i posjetitelji iz drugih zemalja.

Marš je pak često pod udarom zapadnjačkih liberalnih medija, očito zbog ispoljavanja osjećaja nacionalnog ponosa i tradicionalnih vrijednosti, te mu pridaju svakakve epitete poput „esktremistički, fašistički“ i sličnih klišeja na koje smo već odavno postali imuni.

Pristaše vladajuće stranke Zakon i Pravda (PiS) također su sudjelovali u maršu, koji se odvija usporedno s ostalim manifestacijama. Poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Blaszczak također je bio zadovoljan održavanjem marša, te ga je nazvao „predivnim prizorom“.

Ponosni smo da je toliko Poljaka odlučilo sudjelovati u proslavi nacionalnog dana nezavisnosti“, kazao je Blaszczak.

Policija procjenjuje da je na glavnom maršu sudjelovalo oko 60.000 ljudi. Istovremeno se održavao i kontraprosvjed takozvanih „antifašista“ koji je okupio oko 2.000 ljudi.

Slavljen svake godine 11. studenog, poljski dan nezavisnosti obilježava ponovnu uspostavu poljskog suvereniteta i stvaranje poljske republike 1918. godine po završetku Prvog svjetskog rata, nakon što je zemlja 123 godine bila podijeljena između Rusije, Pruske i Habsburške monarhije.