Europski parlament tone u korupcijsku močvaru. Od 705 zastupnika u EU, 60 političara osumnjičeno je za korupciju u skandalu s podmićivanjem koi uključuje potpredsjednicu Evu Kaili, što odgovara osam posto.

Skandal oko očito korumpirane socijaldemokratske potpredsjednice EU Eve Kaili (44) nastavlja se širiti. Šezdesetak zastupnika u Europskom parlamentu osumnjičeno je za podmićivanje i protiv njih će biti pokrenute istrage. Državno tužiteljstvo izvršilo je daljnje pretrage ureda.

Kao i sama Eva Kaili, zastupnici koji su sada bili meta navodno su dali izrazito pozitivne izjave o Kataru. Postoji sumnja da je zaljevska država kupila političku dobru volju.

Kako je objavljeno, potpredsjednica EU parlamenta Eva Kaili trenutno je u pritvoru. Njezin otac je uhvaćen kako pokušava iznijeti plastične vrećice pune novca iz Kailina stana. Ukupno su belgijski istražitelji osigurali više od 1,5 milijuna eura u gotovini. Trag vodi i do talijanskih EU političara i sindikalista. Njoj prijeti kazna do 15 godina zatvora ako bude osuđena.

Kailijin odvjetnik u međuvremenu je zanijekao da novac pronađen u kući njegove klijentice u Bruxellesu pripada njoj. Michalis Dimitrakopoulos rekao je da njegova klijentica nikada u životu nije uzela mito i požalio se “na stav njenih kolega iz Europskog parlamenta”.

U slučaju je osumnjičen i Kailin partner, Talijan Francesco Giorgi, koji je radio kao asistent u uredu talijanske europarlamentarke. Osnivač je Fight Impunity, nevladine organizacije koja promiče “odgovornost kao središnji stup arhitekture međunarodne pravde”.