Neki od nas imaju tu sreću da rade u uvjetno rečeno „normalnom“ okruženju lišenom liberalne psihopatije i marksističko-humanističkog svjetonazora. No, ako ne radite u građevinarstvu, strojarstvu, brodogradnji, ili općenito nekoj tehničkoj branši, vrlo je vjerojatno da će vašim radnim okruženjem dominirati upravo marksistička, feministička i Social Justice Warrior kultura.

Nažalost, to je surova realnost prema kojoj se krećemo ubrzanim korakom, a situacija iz godine u godinu postaje sve gora. Stoga, ako ste zaglibili u takvom radnom okruženju, a trenutno nemate drugog izbora, evo nekoliko savjeta koji bi vam trebali olakšati život.

U savršenom svijetu, svaki muškarac imao bi priliku biti samozaposlen i samostalan, sa stalnim primanjima koja ne ovise o ničemu osim o njegovom marljivom radu i vještini. Stvarnost je takva da takav scenarij jednostavno nije moguć, iz ovog ili onog razloga, te je dobar dio nas primoran ne samo raditi za druge, već mnogi od nas rade na radnim mjestima i u radnom okruženju kojem nam nikako ne paše. Ovaj članak trebao bi pomoći onima koji su primorani prikrivati svoje osobne stavove kako bi sačuvali vlastitu egzistenciju.

Budi efikasan, ali tih, ne kritiziraj tuđu nesposobnost

Većina ovakvih radnih okruženja uglavnom su neučinkovita, ispunjena ljudima kojima vladaju emocije a ne razum. Dobra stvar u cijeloj priči je to što ti je upravo to prilika da se dokažeš i postaneš nezamjenjiv, čime si osiguravaš relativnu sigurnost u očuvanju posla. Dolazi na posao na vrijeme, ispunjavaj zadatke i budi spreman preuzeti nove projekte – u načelu obavljaj efikasno svoj posao, onako kako to i treba biti. Istodobno, pazi da ne padneš u napast kritiziranja svojih kolega koji su nemarni, neučinkoviti, glupi, kasne na posao… Ono na što si možda naviknuo u nekim proizvodnim djelatnostima ovdje ne prolazi. Ti dobro znaš da bi takva osoba odavno dobila otkaz jer poslodavcu stvara gubitak, ali ovdje to nije bitno, ovdje su bitne „manjinske kvote“, „udio žena na vodećim pozicijama“ i slične fraze, a ti si tu da radiš umjesto njih.

Ne upuštaj se u romantične veze na poslu i ne pokušavaj zavoditi kolegice

Ovo nipošto ne treba raditi. Još odavno vrijedi nepisano pravilo da ljubavne veze na poslu ne funkcioniraju, no danas postoji i sve veća mogućnost da će te tvoja dojučerašnja kolegica, a možda i seksualna partnerica, sutra optužiti za seksualno napastovanje, ako ne i nešto zlokobnije, iz samo njoj poznatih razloga, bilo da se radi o ljubomori ili jednostavno oportunističkom i karijerističkom gaženju preko leševa. Ti se kao hetero muškarac ionako već nalaziš na listi za odstrijel, nemoj im pružiti besplatnu municiju.

Izbjegavaj rasprave o politici i aktualnim zbivanjima

Bez obzira što ti misliš da s tim ljudima možeš racionalno raspravljati i uvjeriti ih u ispravnost svojih stavova, jasno ti je da kod njih nema odstupanja od dogme kulturološkog marksizma. Ako samo posumnjaju da nisi prosječni konformističk zombi ili beta mužjak ispunjen osjećajem krivnje, loše ti se piše. To ne znači da moraš glumiti jednog od njih i klimati glavom na svaki njihov komentar. Jednostavno izbjegavaj svu tematiku koja nije vezana uz posao ili nije apolitična. Također ne iskazuj svoje afinitete niti zanimanja ili hobije kojima se baviš u slobodno vrijeme. Jedan moj kolega tako je došao na loš glas radi toga jer u slobodno vrijeme posjećuje paintball i airsoft susrete, a drugi samo zato što redovno ide u teretanu i drži do svog muževnog izgleda.

Van posla prakticiraj svoje muževne hobije i aktivnosti

Kako rekoh, o svojim privatnim interesima i zanimanjima na poslu skroz rezervirano, filtriraj informacije koje će izaći iz tebe. Jednako kako čovjek treba biti oprezan po tom pitanju, isto tako čovjek mora upražnjavati te hobije jer oni ga čine onakvim kakav on doista jest. Bilo da se radi o teretani, raznim sportskim aktivnostima ili natjecanjima, lovu i ribolovu, paintballu, malom nogometu, pa komotno da se radi o nekakvom dobroj pucačini na tvom PC-u, ispušni ventil nam svima treba, nešto što nas ispunjava mentalnom energijom koju nam otimaju svakodnevni vampiri.

Prestani koristiti društvene mreže

Ovo je vrlo bitno – ako imaš profil na Facebooku ili sličnim mrežama, a većina nas ga ipak ima, profil obavezno stavi na privatno i po mogućnosti promijeni ime na profilu. Tehnički dio glede privatnosti i anonimnosti na internetu neću ovdje objašnjavati, ali ono što je ključno jest da svi shvatimo važnost te privatnosti. Mnogi poslodavci rutinski provjeravaju svoje zaposlenike na društvenim mrežama, a isto rade i obični ljudi, pa tako i kolege provjeravaju jedni druge. Facebook je jedna ogromna špijunska platforma, stoga ili ju koristi pametno ili nikako, a nipošto nemoj ljudima s kojima radiš odavati svoj profil, jednostavno reci da ga nemaš.

Uvijek budi spreman na najgore

Koliko god se ti trudio, stvari se uvijek mogu izjaloviti. Mudar čovjek uvijek sprema nešto sa strane, pokušava uštediti da barem može nekoliko mjeseci živjeti bez plaće. Budimo realni, nije da ovaj posao voliš, radiš ga jer ga moraš raditi, jer živiš od plaće koju primiš za svoj angažman, no činjenica je da nisi zadovoljan, a zadovoljstvo je vrlo bitna stvar. Stoga, uvijek gledaj na ovaj posao kao na nešto privremeno, kao na stepenicu prema boljem poslu, na odskočnu dasku u bolju budućnost.

Sve u svemu, uredski mentalitet današnjice nikako nije pogodno tlo za čvrstu i karakternu osobu. Stoga, ako se ne želiš utopiti u sivilu beskarakternog konformizma, moj jedini savjet jest potraga za novim zaposlenjem. A dok se u toj potrazi ne ukaže prava prilika, ovih nekoliko savjeta koje sam naveo trebali bi ti olakšati da ostaneš neopažen i uspješan u ovom patološkom okruženju prepunom guja i otrovnica.

Autor: Ivica Mandekić