Velika većina uhićenih zbog nereda u Berlinu u novogodišnjoj noći su imigranti, potvrdila je lokalna policija.

U utorak navečer berlinska je policija izvijestila o situaciji uhićenih u vezi s neredima u subotu u glavnom gradu Njemačke.

Brojka od 159 uhićenja promijenjena je na 145, navodeći dupliranje u prvom izvješću. Od uhićenih, 100 ih je imigrantskog porijekla, dok samo 45 ima njemačko državljanstvo.

Među prekršiteljima zabilježeno je ukupno 18 različitih nacionalnosti, otkrio je glasnogovornik policije. Najveći migrantski kontingent od 27 osumnjičenih potječe iz Afganistana, dok je 21 bio Sirijac.

Svi osumnjičenici, među kojima su većina bili muškarci, nakon poduzimanja potrebnih policijskih mjera pušteni su na slobodu.

Više od 20 osumnjičenih također je privedeno u lučkom gradu Hamburgu tijekom slavljeničke večeri koja je brzo prerasla u kaos, što je rezultiralo ozljedama policajaca i paljenjem vozila hitne službe.

“Pitanje migracijskog porijekla također igra važnu ulogu ovdje”, otkrio je senator unutarnjih poslova Andy Grote (SPD), govoreći za lokalnu televizijsku kuću NDR.

Senator je pozvao na stroge kaznene mjere protiv onih koji su ciljali hitne službe, rekavši: “To je otprilike najpodlija stvar koju možete zamisliti, napadati one koji žele pomoći drugima.”

Njemačka savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faesar suzdržala se od isticanja neporecive veze između kaosa u novogodišnjoj noći i masovne imigracije, tvitajući samo kako bi pozvala one koji su napali hitne službe da budu “kažnjeni u potpunosti”.

Drugi političari bili su manje diplomatski. Jens Spahn, zamjenik čelnika parlamentarne skupine CDU-a, rekao je u ponedjeljak za novinsku kuću t-online da su “neregulirana imigracija, neuspješna integracija i nedostatak poštovanja prema državi” krivi za “neopisive” činove nasilja.