Prema istraživanju koje je sproveo Heritage Foundation, gotovo 71 posto mladih Amerikanaca nesposobno je za služenje vojnog roka. Preciznije, od 34 milijuna osoba u dobi od 17 do 24 godine, više od 24 milijuna su nesposobni za služenje vojnog roka.

Od te brojke, 60 posto njih je nesposobno zbog zdravstvenih problema i fizičke nespremnosti, a gotovo trećina je pretila. Doista, oko 27 posto mladih Amerikanaca je predebelo za služenje vojske.

Pretilost je možda i najozbiljniji problem jer je to trend koji ide u krivom smjeru, do 2020. ta udio mogao bi se popeti do 50 posto, što bi značilo da bi tek svaki kandidat bio sposoban za prijem u vojsku“, izjavio je general bojnik Allen Batschelet. Tu su i drugi zdravstveni problemi, poput problema s vidom, astme i mentalnih bolesti.

Istraživanje je pokazalo da četvrtina onih koji su nesposobni za služenje vojnog roka, spadaju u tu kategoriju zbog niske inteligencije, odnosno nemogućnosti „osnovnog razumijevanja i kognitivnih vještina da bi prošli vojni program obuke“. Drugim riječima, preglupi su za vojsku. Ostalih 10 posto nije u mogućnosti služiti zbog kriminalnih dosjea.

U pitanje dolazi i nacionalna sigurnost SAD-a, s obzirom da u toj zemlji ima sve manje osoba intelektualno, mentalno i fizički sposobnih za služenje vojnog roka, što će uvelike smanjiti potencijal novačenja novih regruta.

Već sad se američka vojska nalazi u problemima za postizanje cilja od 80.000 novačenja predviđenih za 2018. godinu.

IZVORNatural Blaze