Trenutno 75 posto Europljana živi u gradovima, a u andolazećim desetljećima do 2050. godine taj postotak trebao bi narasti do 84 posto.

Na temelju predviđenih prosječnih godišnjih stopa rasta stanovništva između 2020.-2025., Iman Ghosh iz Visual Capitalista navodi koji su najbrže rastući gradovi u Europi.

Rusija je poznata po prostranom kopnu, ali ta je zemlja više od golemog terena. Zapravo, Rusija sadrži šest od 20 najbrže rastućih gradova u Europi.

Zanimljivo je da se Balashikha – najbrže rastući europski grad – nalazi samo 25 km (15 milja) izvan Moskve. Brza ekspanzija na periferijama glavnih gradova poput ove obično se pripisuje fenomenu koji se naziva urbano širenje.

Iako se predviđa da će Balashikha u sljedećih nekoliko godina doživjeti najbržu godišnju stopu rasta (2,01%) u regiji, kada se suprotstavi drugima na globalnoj sceni, ona se nalazi tek na 768. mjestu.

Važno je napomenuti da su europske stope urbanog rasta relativno niske u usporedbi s mnogim drugim dijelovima svijeta, poput Azije i Afrike.

Od 2020. do 2025. godine očekuje se da će najbrže rastući grad na svijetu, Gwagwalada, Nigerija, rasti 3 puta brže od najbrže rastućeg grada u Europi, Balashikha.