77-umirovljenik poslan na preodgoj jer je iskazao nepoštovanje prema Macronu

Objavljeno:

Francuski sud osudio je 77-godišnjeg muškarca na preodgoj nakon što je navodno nepoštivao predsjednika zemlje Emmanuela Macrona.

Neimenovanog umirovljenika sud je osudio za pokazivanje prijezira prema francuskom čelniku Emmanuelu Macronu.

Za razliku od mnogih drugih zapadnih zemalja, u Francuskoj je prekršaj pokazivati “prijezir prema javnim dužnosnicima”, a oni koji prekrše zakon suočavaju se s mogućnošću da provedu do godinu dana iza rešetaka i pozamašnom novčanom kaznom od preko 15.000 eura.

Prema izvješću portala Actu.fr, sud je utvrdio da je 77-godišnjak prekršio ovaj zakon tako što je ispred svoje kuće objesio transparent na kojem je prozivao šefa francuske države.

“Macron, razbjesnit ćemo te…”, navodno je pisalo na transparentu, što se vjerojatno odnosilo na zavjet koji je sam predsjednik dao prošle godine kada je francuski predsjednik obećao da će “razbjesniti” necijepljene članove francuske javnosti s COVID putovnicama.

Međutim, policija je oklijevala djelovati protiv muškarca zbog njegove dobi, a gradonačelnik njegovog sela, Michel Thouin, opisao ga je kao “običnog čovjeka” koji je prije bio općinski vijećnik.

Sud je čovjeka osudio na preodgoj pohađanjem tečaja za državljanstvo, umjesto da mu izrekne bilo kakvu financijsku kaznu ili zatvorsku kaznu.

Policija je u međuvremenu navodno zaplijenila i uništila transparent.

Povezani članci

Posljednje objavljeno