80% Amerikanaca smatra da žive u disfunkcionalnoj državi kojoj prijeti raskol

Nedavno istraživanje pokazuje da većina Amerikanaca karakterizira SAD kao disfunkcionalnu obitelj na rubu raspada – što je mišljenje široko rasprostranjeno među članovima rivalskih političkih stranaka.

Anketa Fox Newsa pitala je birače o osjećaju zajedinštva unutar zemlje prije govora predsjednika Bidena o stanju Unije sljedeći utorak i otkrila je da 81% Amerikanaca opisuje SAD kao disfunkcionalnu obitelj, što je povećanje od 10 postotnih bodova u odnosu na 2020.

Samo 16% opisuje Ameriku kao skladnu zajednicu. Osamdeset i šest posto republikanaca i neovisnih vidi SAD kao nefunkcionalnu obitelj, kao i 74% demokrata.

Istraživanje objavljeno u srijedu također pokazuje da većina Amerikanaca – 80% – ocjenjuje gospodarstvo kao “prolazno” ili “loše”, a 73% ih “nije baš” ili “uopće” zadovoljno načinom na koji država funkcionira.

Više od polovice demokrata – 55% – i 86% republikanaca kaže da su nezadovoljni smjerom u kojem ide zemlja.

Upitani o svojem financijskom stanju, 47% Amerikanaca kaže da su “stabilni”, dok 44% kaže da “zaostaju” – samo 8% kaže da “napreduju”.

A 74% Amerikanaca vjeruje da će SAD ove godine imati recesiju, u usporedbi s 20% koji se s tim ne slažu.

No 86% kaže da su zabrinuti zbog inflacije, 80% zabrinuto zbog visoke stope kriminala, 78% zabrinuto zbog političkih podjela, a 76% zabrinuto zbog raširene ovisnosti o opioidima.