850.000 imigranata u Turskoj prima novčanu pomoć od Europske Unije

Foto: AP / Burhan Ozbilici

Dužnosnici Europske Unije izjavili su da 850.000 osoba prima novčanu pomoću preko programa kojeg financira EU za izbjeglice koje se nalaze u Turskoj.

Program, kojeg su nazvali „najvećim humanitarnim projektom Europske Unije“, omogućuje imigrantima da putem posebnih debitnih kartica podižu novac za osobne potrebe.


Widget not in any sidebars

Program je pokrenut prošle godine nakon sporazuma EU i Turske, čime se EU obvezala pružiti financijsku pomoć u iznosu od 3 milijarde eura za „sirijske izbjeglice“ koje se nalaze u Turskoj, u zamjenu za tursku pomoć pri obuzdavanja imigrantskog vala.

Vladin ured za socijalnu pomoć u Ankari

Jane Lewis, voditeljica ureda za humanitarnu pomoć EU u Turskoj, kazala je da program ima za cilj pomoći 1,3 milijuna izbjeglica do kraja godine. U Turskoj se nalazi oko tri milijuna imigranata, navodno većinom sirijskih izbjeglica.

Jane Lewis, voditeljica ureda za humanitarnu pomoć EU u Turskoj

No da bi slika bila potpunija, moramo se prisjetiti da su pred nešto više od godine dana i svi imigranti koji su dolazili u Europu bili smatrani „sirijskim izbjeglicama“, dok se kasnije otkrilo da su samo 11 posto tražitelja azila u Njemačkoj stvarni Sirijci, kao i da su velika većina „izbjeglica“ odrasli muškarci, a ne žene i djeca. Tko kaže da je u Turskoj situacija drukčija?

Autor: Tribun