Švedske vlasti donirat će Iraku jednu milijardu kruna za jačanje tamošnje „spolne jednakosti“

© Erik Villagran
© Erik Villagran

Švedske vlasti odlučile su dati jednu milijardu švedskih kruna pomoći Iraku piše portal Sydsvenskan. Cilj je, tvrde vlasti, hitno ojačati spolnu jednakost u toj muslimanskoj zemlji, čime su iskazali očite predrasude i netrpeljivost prema tamošnjim običajima i kulturi.

Vlada Švedske ovu odluku donijela je već ranije, ali se u realizaciju krenulo nedavno te će slijedom te odluke Iraku biti donirano milijardu švedskih kruna tijekom razdoblja od pet godina.

Prema tvrdnjama švedskih vlasti, koje su pored epidemije silovanja Šveđanki duboko zabrinute za prava žena u Iraku, situacija u toj zemlji drastično se pogoršala proteklih godina te je stoga najočitije rješenje – doniranje još veće količine novca.

Potreba za podrškom dugoročnom i mirnom razvoju je sada akutna,“ kaže Isabella Lövin, ministrica za međunarodni razvoj i suradnju.

Strategija švedskih vlasti je izgradnja mira i pojačanje spolne jednakosti u Iraku.

Na primjer, radi se o podržavanju ženskih organizacija i vršenja pritiska na žene da se uključe u odlučivanje kada gradovi butu izgrađeni,“ izjavila je naivno Lövin. Prema njenim riječima, Švedska će također uložiti sredstva za „obuku o ljudskim pravima.

Kao primjer potpunog paradoksa, ovih dana posvjedočili smo zatvaranju 70 policijskih postaja diljem Švedske, zbog nedostatka financijskih sredstava.

Ove godine, otkriveno je i da u švedskim staračkim domovima boravi gotovo 40.000 umirovljenika koji su – pothranjeni! Na račun odgovornih stigle su i brojne optužbe o pokušaju namjernog „ubijanja izgladnjivanjem“ starih Šveđana. Istinitost ovih optužbi danas više ne izgleda tako nerealno, a razlog ove nehumane procedure također leži u financijskim problemima.

Autor: Tribun