Na Islandu pronađeno zlato koje je brodom putovalo prema Trećem Reichu

Skupina britanskih ronilaca u blizini Islanda pronašla je unutar olupine potonulog broda iz 1939. kovčeg. Prema pisanju portala Metro, u kovčegu se nalazi zlato vrijedno oko 130,8 milijuna dolara, a vjeruje se kako potječe iz južnoameričkih banaka.

Brod pod imenom SS Minden, bio je njemački trgovački brod koji se tijekom rujna 1939. kretao prema Njemačkoj kada ga je uočila britanska mornarica. Njemački dužnosnici naredili su zbog toga njegovo namjerno potapanje 190 kilometara jugo-istočno od Islanda.


Widget not in any sidebars

Britanski ronioci su zatražili od islandskih vlasti dopuštenje da otvore kovčeg. Islandski dužnosnici također će donijeti odluku u čijem je vlasništvu olupina broda.

Raznorazni lovci na blago te drugi istraživači već desetljećima traže blago koje je bilo u vlasništvu nacional-socijalista. Jedna od najpoznatijih priča o tom blagu je i čuveni vlak koji je navodno zakopan negdje u nekom tajnom tunelu početkom 1945. Vlak nikad nije pronađen, a prema raznim glasinama sadrži navodno 300 tona zlata, oružja, umjetničkih djela i nakita.

Autor: Tribun