96-godišnjoj TAJNICI logora sudi se na MALOLJETNIČKOM sudu jer je kao DAKTILOGRAFKINJA „pomogla“ u ubijanju 11.000 osoba

Jedan u nizu slučaja prepunih logike i razuma.

Bivšoj tajnici u koncentracijskom logoru Stutthof, koja danas ima 96 godina, sudit će se na maloljetničkom sudu na sjeveru Njemačke, optuženoj za pomaganje u sustavnom ubojstvu tisuća ljudi.

Regionalni sud Itzehoe u njemačkoj pokrajini Schleswig-Holstein rekao je u petak da će suđenje započeti 30. rujna.

Starici se odlučilo suditi za zločine na maloljetničkom sudu jer je bila tinejdžerica dok je radila kao tajnica u logoru Stutthof kraj Gdanjska tijekom njemačke okupacije Poljske u Drugom svjetskom ratu.

Dotična žrtva još jednog suludog sudskog progona, koja je radila kao civilni zaposlenik u koncentracijskom logoru Stutthof, optužena je za pomaganje i podržavanje ubojstva više od 11 000 ljudi.

Optužnica glasi: „Optužena se tereti da je počinila zločin kao stenograf i daktilograf u zapovjedništvu logora bivšeg koncentracijskog logora Stutthof između lipnja 1943. i travnja 1945.“

Dodaje se da je navodno „pomagala zapovjednicima logora u sustavnom ubijanju tamo zatvorenih“.

Optužena je već nekoliko puta ispitana o kao svjedokinja navodnih zločina.

Svjedočila je u sudskom postupku iz 1954. godine da je sva korespondencija sa SS-Wirtschaftsverwaltungshauptamt prošla preko njezina stola. Zapovjednik Paul Werner Hoppe svakodnevno joj je diktirao pisma i radio poruke.

Negirala je da je išta znala o ubojstvima u logoru.

Medicinski vještak pregledao je optuženu i ocijenio da joj se može suditi.