Britanski ratni premijer Winston Churchill dogovorio je s Josifom Staljinom još 1944. godine podjelu Europe na istočni i zapadni blok, otkrili su deklasificirani dokumenti koji su do nedavno bili državna tajna.

Pakt između dvaju vođa stvoren je tijekom Churchillovog tajnog posjeta Moskvi 1944. godine, a sada je prvi put prikazan javnosti.

Rukom pisani dokument dogovorio je posljeratnu podjelu Europe na komunistički blok dominiran od strane Moskve i zapadni dio pod utjecajem SAD-a, Velike Britanije i Francuske.

Churchill je u svojim memoarima već spomenuo postojanje dokumenta, no ne i što se točno u njemu nalazi. Churchill je tada napisao da se radi o „zločestom i sirovom dokumentu“, te da bi „Amerikanci bili šokirani kad bi znali što u njemu piše“.

Dokument je navodno rukom pisao Churchill osobno u kasnim večernjim satima dok su on i Staljin ispijali viski u Kremlju.

Dokument je ugrubo definirao koja istočno europska zemlja bi trebala dopasti pod vlast kojeg bloka, te u kojem udjelu. Rumunjska je tako 90 posto trebala doći pod vlast SSSR-a, a 10 posto „drugih“, Grčka je pak 90 posto trebala biti u domeni Velike Britanije i SAD-a, a 10 posto SSSR-a. Jugoslavija je trebala biti podijeljena na dva jednaka dijela, isto kao i Mađarska, dok je Bugarska trebala biti 75 posto pod Sovjetima, te 25 posto pod „drugima“.

Kako je povijest kasnije pokazala, Sovjetski savez je poslije rata preuzeo kontrolu i nad daleko više područja nego što se spominje u dokumentu. Sve ove zemlje potpale su pod dominaciju SSSR-a izuzev Grčke, kao pored toga još i Poljska, istočna Njemačka, Čehoslovačka i baltičke zemlje.