Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako su „dodatne sankcije“ protiv Irana usmjerene na zaustavljanje zemlje u razvoju navodne nuklearne bombe, te je dodao da potencijalne ratne akcije protiv Irana još uvijek stoje na stolu.

„U ponedjeljak pokrećemo velike sankcije na Iran“, napisao je Trump u svom Twitter profilu u subotu poslijepodne. Odmah je dodao kako se raduje danu kada će se „sankcije skinuti s Irana kada ponovno postane produktivna i prosperitetna nacija.

Jačanje pritiska SAD-a na Teheran navodno „nije zbog nafte“, tvrdi Trump. „Činjenica je da nećemo dozvoliti Iranu nuklearno oružje. Kad pristanu na to, imat će bogatu zemlju i ja ću biti njihov najbolji prijatelj.

Trump je u subotu izjavio novinarima kako je važno „započeti ispočetka“ s Islamskom Republikom, te je preformulirao vlastiti slogan kampanje, rekavši: „Hajdemo ponovno učiniti Iran velikim.

Nadam se da je Iran pametan i da se brine za svoje ljude“, rekao je, upozoravajući Teherana da ne izvodi bilo kakve nepromišljene poteze.

Trump se također osvrnuo na ulogu svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, za kojeg se vjeruje da je glavni zagovornik upotrebe sile protiv Irana. Bolton je „definitivno jastreb“, rekao je Trump, dodajući kako sluša „sve“ o Iranu.

Rano u četvrtak, Iran je oborio američki dron. Teheran je kazao kako je špijunski zrakoplov neovlašteno ušao u iranski zračni prostor, dok su SAD ustrajavale da je bespilotna letjelica pogođena iznad neutralnih voda.

Trump je u petak izjavio da je prekinuo osvetnički napad na Iran – za koji je smatrao da nije proporcionalan – samo deset minuta prije nego što je trebao biti izveden i signalizirao da je otvoren za razgovore s Teheranom.