Adidas nakon prekida suradnje s Kanye Westom po prvi put u gubitku nakon 31 godinu

Foto: Jonathan Leibson / Getty Images

Adidas je upozorio da bi mogao doživjeti svoj prvi godišnji gubitak u posljednjih 31 godinu, a tvrtka sportske odjeće predviđa cjelogodišnji operativni gubitak od 700 milijuna eura za 2023. Loše financijske vijesti dolaze nakon što je Adidas okončao svoje unosno partnerstvo s Kanye Westom nakon njegovih antisemitskih izjava.

Adidas je u srijedu priopćio da će većina projiciranih gubitaka za 2023. doći od preostalih Yeezy proizvoda koje drži u zalihama, što bi tvrtku moglo stajati 500 milijuna eura.

Adidas je bio jedna od nekoliko tvrtki koje su prekinule veze s Westom nakon njegovih antisemitskih govora prošle godine. Njemačka tvrtka je tada rekla da ne tolerira “antisemitizam ili bilo koju drugu vrstu govora mržnje”.

“Nakon temeljitog pregleda, tvrtka je donijela odluku da odmah prekine partnerstvo s Yeom, prekine proizvodnju proizvoda marke Yeezy i zaustavi sva plaćanja Yeu i njegovim tvrtkama. Adidas će zaustaviti posao Adidas Yeezy istog trenutka,” stoji u priopćenju Adidasa.

Prekid je pomogao gurnuti Adidas u minus u četvrtom kvartalu. Tvrtka je u srijedu izvijestila o neto gubitku od 513 milijuna eura.

Adidas je također za tromjesečni gubitak okrivio slabljenje kineskog tržišta i veće troškove opskrbe.