Migracijska, klimatska i monetarna politika Europske unije “potpuno su podbacile”, navodi se u političkom dokumentu koji je u nedjelju usvojila stranka Alternativa za Njemačku (AfD). Međutim, cilj stranke je promijeniti EU iznutra, a ne povući se iz bloka.

Delegati AfD-a usvojili su dokument na stranačkoj konferenciji u gradu Magdeburgu na istoku zemlje u nedjelju. Dokument opisuje EU kao “propali projekt” i poziva na reformu bloka kao “federacije europskih nacija”, sa značajnim suverenitetom vraćenim svojim državama članicama.

“EU i globalističke elite koje je podupiru odstupile su od izvorne ideje utemeljitelja europske zajednice usvojene prije mnogo godina”, navodi se u dokumentu, citirajući Lisabonski ugovor iz 2007. – koji je EU dao moć da djeluje kao jedinstveni pravni subjekt i učinio da pravo Europske unije zamijeni nacionalno pravo – kao trenutak kada je blok postao „superdržava“.

Među podužim popisom reformi, AfD predlaže da EU ojača svoje vanjske granice, smanji svoje vojno oslanjanje na SAD slijedeći politiku “strateške autonomije” i zaštiti “raznolikost kultura i tradicija naroda Europe ” od imigracije.

Dok je nacrt dokumenta objavljen u lipnju pozivao na “uredno raspuštanje Europske unije”, ovaj tekst nije prisutan u konačnoj verziji.

Stranka je također izabrala 35 kandidata koji će se natjecati na izborima za Europski parlament sljedeće godine na konferenciji u Magdeburgu. Listu predvodi Maximilian Krah, koji je zastupnik u Europskom parlamentu od 2019. AfD trenutno ima devet mjesta u parlamentu i treća je po veličini njemačka stranka u zakonodavnom tijelu EU.

Kod kuće, AfD trenutno ima rekordnih 21 posto podrške. Ova brojka stavlja stranku ispred Socijaldemokrata (SPD) kancelara Olafa Scholza i iza jedino Kršćansko-demokratske unije (CDU) bivše kancelarke Angele Merkel. Međutim, glavne njemačke stranke stalno odbacuju mogućnost ulaska u koaliciju s AfD-om, a nadzorna skupina koju financira vlada nedavno je pozvala na zabranu stranke zbog njezinih “rasističkih i nacionalističkih” pozicija.

Autor: Ivica Mandekić