AfD, koja se nekoć smatrala strankom koja je najrelevantnija u istočnonjemačkim saveznim državama, osvojila je u nedjelju 18,4 posto glasova u zapadnoj pokrajini Hesse, oko Frankfurta, i došla na drugo mjesto iza Kršćansko-demokratske unije (CDU). U Bavarskoj je bila treća, iza CSU-a i desne populističke stranke Freie Wähler (Slobodni birači).

Alice Weidel, suvoditeljica AfD-a, rekla je da su dobici bili prelomni trenutak, pokazujući da “AfD više nije istočnjački fenomen, već je postao velika svenjemačka stranka.”

Tri stranke koje čine koalicijsku vladu kancelara Olafa Scholza – njegovi socijaldemokrati, Zeleni i FDP – pretrpjeli su poraz na dva izbora, a FDP nije uspio ući u parlament u Bavarskoj.

Politički analitičari i sami političari brzo su okrivili postupke središnje vlade za loše rezultate, uz nezadovoljstvo izraženo zbog svega, od njezinih reformi grijanja zgrada do krize troškova života i nedostatka radne snage nakon pandemije.

Politička budućnost Nancy Faeser, ministrice unutarnjih poslova koja se natjecala kao glavni kandidat SPD-a u Hessenu, bila je upitna nakon lošeg učinka stranke tamo, iako je Scholz rekao da će stati iza nje.

Otprilike četvrtina svih njemačkih glasača živi u Hessenu i Bavarskoj.

U Bavarskoj su Zeleni izgubili 3,2% prethodnog udjela glasova, SPD 1,3%, a FDP 2,1%. U Hessenu su rezultati bili još lošiji, SPD je izgubio 4,7%, Zeleni 5%, a FDP 2,5%.

Nasuprot tome, AfD je u Hessenu ostvario rast od 5,3 posto, dok je u Bavarskoj dobio 4,4 posto, pa je tako dosegao 14,6 posto.