Njemačka: AfD ostvaruje rekordne rezultate u anketama

rsz_gettyimages-607693162

Njemačka stranka Alternative für Deutschland (AfD) sa svojom protuimigracijskom politikom osvaja rekordan broj glasova na aktualnim anketama na nacionalnoj razini, čime je učvrstila svoju poziciju kao treća najjača stranka u Njemačkoj.

AfD postaje ozbiljna opasnost za vladajući establišment nakon što je postalo jasno da na nacionalnoj razini osvajaju 16 posto glasova u anketama. Anketa je sprovedena nakon još jedne regionalne pobjede za stranku, koja je na prošlotjednim izborima u Berlinu osvojila 14 posto glasova u tradicionalno ljevičarskom gradu.

Velik dio potpore AfD-u dolazi od strane bivših glasača CDU-a, vladajuće stranke kancelarke Angele Merkel, koji su razočarani njenom politikom. CDU je na svim regionalnim izborima ove godine polučio znatne manje rezultate u odnosu na prijašnje godine.

Anketa, koju je sproveo ARD, pokazuje da AfD polagano stiče veliko povjerenje njemačkih glasača iz mjeseca u mjesec.

Većina Nijemaca želi novu verziju trenutne vladajuće koalicije. 33 posto ispitanika želi dosadašnju koaliciju CDU-a (kršćanski demokrati), CSU-a (kršćanski socijalisti) i SPD-a (socijal demokrati), međutim, čak 25 posto njih podupiru ideju ljevičarske vlade bez Angele Merkel. Njih 13 posto preferiraju koaliciju CDU-a, CSU-a i AfD-a, vjerojatno također bez Merkel na čelu.

AfD je poznat po tvrdom stavu glede pitanja imigracije i islamizacije. Neke od stranaka, poput bavarskog CSU-a, pokušale su primjeniti dio politike AfD-a vidjevši koliku popularnost ta mlada stranka dobiva. Ranije ovaj mjesec CSU je izjavio da žele vidjeti smanjenje priljeva imigranata, te da bi prioritet trebao biti primanje kršćanskih imigranata i onih koji dolaze iz pro-zapadnjačkih društava.

Konačni test za Angelu Merkel i njemački politički establišment doći će iduće godine na saveznim izborima, iako je već sada većina njemačkih građana izrazila nezadovoljstvo njenom politikom, i nevoljkost njenog ponovnog biranja na mjesto kancelarke.

Izvor: Breitbart