AfD osvojio apsolutnu većinu za izborima za jedan okrug – protivnici to nazivaju „smrću demokracije“

Foto: Jens Schlueter / Getty Images

Po prvi put u Njemačkoj, Alternativa za Njemačku (AfD) pobijedila je na izborima za okružna vijeća. Glasači u istočnonjemačkom gradu Sonnebergu, izabrali su kandidata AfD-a Roberta Sesselmanna ispred sadašnjeg upravitelja okruga Jürgena Köppera iz Kršćansko-demokratske unije (CDU) desnog centra.

U drugom krugu izbora u tiringijskom okrugu Sonneberg, Sesselmann je osvojio 52,8% glasova, čime je zaradio potrebnu apsolutnu većinu, prema izbornim dužnosnicima.

Područje s nekih 57.000 stanovnika jedno je od najmanjih okruga u Njemačkoj. Ipak, pobjeda AfD-a veliki je napredak za stranku, čiji je ogranak u Tiringiji njemačka domaća obavještajna služba klasificirala kao krajnje desničarski ekstremistički. Sve glavne stranke redovito obećavaju da neće ulaziti u koalicijske vlade s AfD-om.

Lider AfD-a u Tiringiji, Björn Höcke, pozdravio je pobjedu i rekao da ona pokazuje nedavni zamah stranke.

“A onda ćemo se pripremiti za državne izbore na istoku, gdje stvarno možemo stvoriti politički potres”, rekao je, misleći na izbore za državni parlament u istočnim državama Saskoj, Tiringiji i Brandenburgu.

Kako su reagirali protivnici AfD-a? Ministar unutarnjih poslova Tiringije Georg Maier, koji pripada Socijaldemokratima lijevog centra (SPD), opisao je ishod kao “signal za uzbunu za sve demokratske snage”.

Pozvao je na ostavljanje stranačko-političkih interesa i zajednički rad na obrani demokracije.