AfD porazio Merkel u njenoj vlastitoj regiji

jjj

Njemačka kancelarka doživjela je izborni poraz na nedjeljnim izborima u regiji Mecklenburg-Vorpommern, gdje je njezin CDU završio na trećem mjestu sa tek 19 % glasova. Drugo mjesto, sa 21,9 % glasova zauzeo je AfD, dok je pobjednik izbora SPD sa 30,2 %.

Ovaj poraz znatno bi mogao smanjiti njene šanse za pobjedu na saveznim izborima iduće godine. Najveće iznenađenje izbora, iako se takav rezultat i očekivao zbog sveopćeg nezadovoljstva Merkelinom politikom, je AfD, kojem su ovo prvi izbori.

SPD, koji vlada ovom regijom u koaliciji sa CDU-om posljednjih deset godina, je također izgubio određeni dio glasova, sa 35,6 % iz 2011. godine pali su na 30,2 %. CDU je pak ostvario najgori rezultat do sada, pao je sa 23 % na samo 19 %.

Ljevičarska stranka Links osvojio je 12,7 %, što je također pad sa 18,4 % koliko su osvojili pred pet godina, stranka Zelenih je pak ispala iz parlamenta, osvojivši manje od 5 %, isto kao i desničarski NPD.

Unatoč tome što gube potporu, SPD i CDU su osvojili dovoljno mandata da nastave vladajuću koaliciju u regiji, sa zajedničkih 42 mandata od njih ukupno 71 u parlamentu. AfD je sa svojih 18 zastupnika postao najveći opozicijski blok u regionalnom parlamentu.

AfD je osnovan 2013. godine, te su im ovogodišnji regionalni izbori prvi po redu. Već su osvojili parlamentarne mandate u 9 od 16 regionalnih parlamenata diljem zemlje.

AfD također dobro kotira na saveznoj razini. Prema najnovijim anketama, da se idući tjedan održavaju savezni izbori, AfD bi osvojio 12 % glasova, što bi ga učinilo trećom najjačom parlamentarnom strankom u Njemačkoj.

Izvor: Reuters