Alternativa za Njemačku (AfD) nastavlja svoj stalni rast u anketama, dosegnuvši rekord svih vremena od 19 posto u najnovijoj anketi INSA-e koju je proveo Bild.

Rezultati su poslali još jedan “šok-val” kroz politički i medijski establišment, s političarima i ljevice i umjerenih demokršćana (CDU/CSU) koji su žestoko raspravljali o tome što stoji iza uspona AfD-a. Stranka je poznata po svom strogom protuimigracijskom stavu, protivljenju sankcijama Rusiji, kao i njemačkom oružju koje se šalje Ukrajini, te kritici politike zelene energije koju promiče lijevo-liberalna vladajuća vlada.

Međutim, čelnica frakcije AfD-a u Bundestagu, Alice Weidel, odbacuje izraz “šok” koji se koristi za opisivanje uspona stranke u anketama.

“Svaka tri dana Bild mora objaviti ‘AfD anketni šok’. To nije šok, to se zove demokracija. I to pokazuje da je ljudima konačno dosta paternalizma, povećanja troškova i kaosa oko azila. Njemačkoj trebaju novi izbori!” napisao je Weidel.

Bild je rutinski objavljivao naslove, zajedno s drugim novinama, dokumentirajući sve veću zabrinutost njemačkog političkog establišmenta zbog stalnog porasta AfD-a u anketama, posebno na istoku Njemačke. Sada, prema najnovijoj anketi INSA-e, gotovo jedan od pet Nijemaca glasao bi za stranku za koju su sve veće stranke obećale da s njom nikada neće koalirati. Anketa državne televizije ARD pokazala je, samo tjedan dana prije, da je AfD dosegao 18 posto. Novi niz anketa koje pokazuju da AfD postiže nove vrhunce pokazuje da rast stranke nije slučajan.