AfD poziva na parlamentarni veto na buduću vojnu pomoć Ukrajini

Foto: Sean Gallup

Njemačka oporbena stranka AfD vjeruje da bi zastupnici trebali imati ovlasti staviti veto na buduću vojnu potporu koju savezna vlada obećava zemljama uključenim u sukob.

Oporbena stranka Alternativa za Njemačku (AfD) pozvala je njemački parlament da zadrži pravo veta na sve buduće planove savezne vlade da pošalje oružje u zone sukoba nakon što je izrazila zabrinutost da neizravna njemačka vojna intervencija potiče tekući rat u Ukrajini.

Klub zastupnika AfD-a iznio je prijedlog koji bi zastupnicima dao pravo da zaustave vlade u jednostranom djelovanju ako se usprotive isporuci oružja bilo kojoj zemlji uključenoj u sukob.

Konkretno, skupina poziva na parlamentarni veto ako bi izvoz oružja mogao izazvati ili pogoršati postojeće napetosti ili sukobe.

U prijedlogu se navodi da njemačka savezna vlada trenutno preuzima “veliki rizik” s opsegom vojne potpore koju obećava Kijevu; također se upozorava da se opskrba Ukrajine oružjem opravdava zbog “međunarodnog unipolarnog poretka u kojem međunarodno pravo tumače velike sile u vlastitu korist”. AfD je izrazio žaljenje zbog činjenice da se zbog opskrbe oružjem od zapadnih saveznika “rat sa svim svojim negativnim učincima na civilno stanovništvo sada produžava”.

“Ne može se isključiti da će Njemačka, s povećanjem opskrbe oružjem, ipak postati strana u ratu. Gdje se oružje nalazi ili njegov mogući prijenos nije uvijek unaprijed jasno”, upozoravaju iz te stranke.

Konzervativna stranka, koja također često izražava svoje protivljenje njemačkom vojnom angažmanu u Ukrajini, bilo izravno ili neizravno, opravdala je svoj poziv na parlamentarni veto na vojnu potporu citirajući nekoliko nedavnih istraživanja koja su “jasno pokazala da većina Nijemaca fundamentalno odbija isporuke oružja u ratne zone.” AfD je dodao da “također ne manjka ustavnih zabrinutosti”.

Prijedlog se odnosi na Osnovni zakon njemačkog ustava, koji obvezuje Njemačku da se usredotoči na “služenje miru u svijetu”, načelo za koje stranka tvrdi da je nespojivo s njezinom trenutnom vojnom potporom Ukrajini.