AfD je dosegao novi najviši rezultat u anketama diljem istočne Njemačke, stavljajući ga na prvo mjesto u četiri od pet tamošnjih saveznih država. U njemačkoj pokrajini Thüringen stranka ima 34 posto glasova, prema anketi koju je proveo institut za ispitivanje javnog mnjenja Infratest Dimap.

Kad bi se anketa pretočila u stvarno glasovanje, to bi otežalo formiranje nove vlade u Tiringiji nakon izbora, pri čemu niti crveno-crveno-zelena niti bilo koja druga koalicija koja je trenutačno na vlasti u Njemačkoj ne može postići većinu.

Kako god AfD prođe na izborima, i dalje će se suočiti s ozbiljnim preprekama za ulazak u vladu. Dok 78 posto birača AfD-a kaže da bi željeli koaliciju s CDU-om, samo 13 posto pristaša CDU-a je za takav savez. Kao rezultat toga, AfD se i dalje suočava sa značajnim izazovom pronalaženja koalicijske stranke spremne vladati uz nju.

AfD je također najjača stranka u pokrajini Brandenburg, gdje bi osvojila 28 posto glasova, prema anketi INSA-e koju je provela 4. srpnja u ime lista Bild.

U Brandenburgu, AfD-u trenutno nedostaju potencijalni koalicijski partneri, a Hermann Binkert je za Bild rekao da to ostaje ozbiljan problem za AfD.

AfD je također po prvi put došao na prvo mjesto u Mecklenberg-Vorpommenu, postigavši 29 posto i prestigavši ljevičarski SPD za jedan bod.

Konačno, posljednje dvije istočnonjemačke pokrajine imaju manje dostupnih anketnih podataka; no posljednja anketa INSA-e provedena u Saskoj 2022. pokazala je da je AfD na prvom mjestu s 28 posto glasova, a na drugom CDU s 25 posto.

U Saxon-Anhaltu, AfD je gotovo na prvom mjestu, s 29 posto glasova naspram CDU-ovih 31 posto, što ukazuje da je to jedina država u kojoj AfD još uvijek zaostaje na istoku.

Autor: Ivica Mandekić