AfD se sprema odigrati presudnu ulogu na njemačkim izborima

afd
Foto: Sean Gallup / Getty

Ususret njemačkim saveznim izborima, politički establišment boji se da bi konzervativna stranka AfD mogla postići znatno bolje rezultate nego što joj predviđaju ankete.

Alternative für Deutschland (AfD) osnovana je 2013. godine kao euroskeptična stranka, no fokus se ubrzo prebacio na imigrantsku krizu koja je velik dio birača vladajućeg CDU-a udaljio od podrške aktualnoj vlasti. AfD se zalaže za čvršće kontrole granice i obustavu masovne imigracije.

Prema anketama AfD trenutno uživa podršku oko 12 posto glasača, te će zasigurno ući u Bundestag. Na prošlim izborima 2013. godine, nedugo nakon osnivanja stranke, AfD je osvojio 4,7 posto glasova, ipak nedovoljno da prijeđe prag od 5 posto.

Ako osvoji predviđenih 12 posto glasova, AfD će u parlamentu imati 85 zastupnika, no stranka bi mogla proći i znatno bolje nego što to ankete predviđaju.

Nedavna iskustva iz SAD-a i Velike Britanije ukazuju na to da ankete koje provode razne agencije i mediji nisu u doticaju sa stvarnim raspoloženjem građana, namjerno ili slijedom neznanja, te da je dobar dio građana željan promjena, a prema nekim pokazateljima moguće je da bi se nešto slično moglo dogoditi i u Njemačkoj.

Iako je gotovo sigurno da će Merkel ponovno pobijediti na ovim izborima, to će biti daleko od one pobjede koju ona priželjkuje. Jedno je sigurno, AfD će sigurno biti jedina stranka s kojom CDU i SPD neće pregovarati o sastavljanju vlade.

AfD će svakako biti najveća opozicijska stranka, a realno gledajuć i jedina jer sve ostale političke opcije podržavaju agendu vladajućeg političkog establišmenta.

Izbori ovog vikenda najvjerojatnije će rezultirati ulaskom šest stranaka u Bundestag, što je samo po sebi novina, te je siguran znak da Merkelina vlast u Njemačkoj nije ni izbliza toliko stabilna koliko bi to ona htjela.

Izvor: Breitbart