AfD i službeno postao treća najjača stranka u Njemačkoj

afd
Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

Njemačka stranka Alternative für Deutschland (AfD) osvojila je 13 posto glasova na saveznim parlamentarnim izborima, te po prvi put zagarantirala poziciju u Bundestagu. Pored toga, AfD je postao treća po snazi politička stranka u Njemačkoj.

Vladajući CDU osvojilo je 33 posto glasova, te je relativni pobjednik izbora, no morati će formirati koaliciju, ili sa SPD-om kao do sada, ili sa zelenima, liberalima i krajnjom ljevicom. Ono što je značajno za naglasiti, CDU je ujedno i najveći gubitnik izbora, unatoč svojoj pobjedi. Naime CDU je osvojio 9 posto manje glasova u odnosu na prošle izbore kad su imali podršku 41,5 posto glasača.

AfD po prvi put u svojem kratkom postojanju ulazi u Bundestag, nakon što im je to promaklo 2013. godine kad su osvojili nešto ispod izbornog praga od 5 posto.

Veliki gubitnik izbora je i SPD koji je bio u vladajućoj koaliciji s CDU-om, naime, oni su osvojili oko 20 posto glasova, što je njihov najniži rezultat u posljednjih 20 godina.

Za očekivati je da će Angela Merkel ponovno postati kancelarka, po četvrti put, jedino pitanje jest s kim će osnovati vladajuću koaliciju. No jedno je sigurno, politika kulturnog, demografskog i političkog uništenja Njemačke se nastavlja.

Autor: Tribun